Два савршена ВИКЕНД РУЧКА: Сочна сарма у суботу и пуњене паприке у недељу - рецепти које Срби обожавају
Викенд је савршено време за породичне оброке, а ми смо вам припремили два рецепта која су омиљена у Србији и коју домаћице најчешће траже на Google-u. Први дан уживајте у сочној и ароматичној сарми, а други дан припремите пуњене паприке које ће нестати са стола за трен. Ова јела су једноставна, аутентична и идеална за све генерације.
Ако тражите инспирацију за викенд ручак, не тражите даље – сарма и пуњене паприке су јела која доминирају српским трпезама и Google претрагама. Оба рецепта спајају богатство укуса, практичну припрему и задовољство свих укућана. Било да славите са породицом или желите нешто брзо и укусно, ове комбинације су проверено успешне.
Сочна сарма у суботу
Састојци
500 г млевене свињетине (плећка)
500 г млевене јунетине (плећка )
1,3 кг киселог купуса
200 г лука
80 г пиринча
3 кашике биљног уља
1 кашичица соли
150 г исецкане панчете
300 до 400 г панчете у комаду
3 чена белог лука
2 кашичице бибера
2 кашике слатке паприке
1,5 литре супе (или вода јунећа коцка за супу)
2 листа ловора
Припрема
Пуњена паприка за недељу
Потребно је:
1 већа главица црног лука
1 шаргарепа
3 чена белог лука
слатка млевена паприка
бибер
суви зачин
50 гр пиринча
300 гр млевеног меса
1 јаје
12 паприка бабурица
1 парадајз или кромпир за затварање
200 мл парадајза
200 мл воде
1 кашичица брашна
уље
Припрема:
На уљу пропржите ситно сецкан лук, шаргарепу и бели лук. Када лук постане стакласт, додајте слатку паприку, опран пиринач и све зачините. Када се све лепо сједини и прокрчка, склоните са ватре и убаците млевено месо и једно јаје и све добро измешајте. Време је за пуњење. Када сте их напунили и затворили парадајзом или кромпиром, поређајте их у подмазан плех, најбоље стаклени.
За прелив измешајте парадајз и воду, додајте брашно и умутите, а потом сипајте преко паприка. Све то прелијте уљем и покријте фолијом и ставите у рерну. Пред крај печења откријте их да би се запекле. Процес печења траје од 50 до 60 минута.