Dva savršena VIKEND RUČKA: Sočna sarma u subotu i punjene paprike u nedelju - recepti koje Srbi obožavaju
Vikend je savršeno vreme za porodične obroke, a mi smo vam pripremili dva recepta koja su omiljena u Srbiji i koju domaćice najčešće traže na Google-u. Prvi dan uživajte u sočnoj i aromatičnoj sarmi, a drugi dan pripremite punjene paprike koje će nestati sa stola za tren. Ova jela su jednostavna, autentična i idealna za sve generacije.
Ako tražite inspiraciju za vikend ručak, ne tražite dalje – sarma i punjene paprike su jela koja dominiraju srpskim trpezama i Google pretragama. Oba recepta spajaju bogatstvo ukusa, praktičnu pripremu i zadovoljstvo svih ukućana. Bilo da slavite sa porodicom ili želite nešto brzo i ukusno, ove kombinacije su provereno uspešne.
Sočna sarma u subotu
Sastojci
500 g mlevene svinjetine (plećka)
500 g mlevene junetine (plećka )
1,3 kg kiselog kupusa
200 g luka
80 g pirinča
3 kašike biljnog ulja
1 kašičica soli
150 g iseckane pančete
300 do 400 g pančete u komadu
3 čena belog luka
2 kašičice bibera
2 kašike slatke paprike
1,5 litre supe (ili voda+ juneća kocka za supu)
2 lista lovora
Priprema
Punjena paprika za nedelju
Potrebno je:
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
3 čena belog luka
slatka mlevena paprika
biber
suvi začin
50 gr pirinča
300 gr mlevenog mesa
1 jaje
12 paprika baburica
1 paradajz ili krompir za zatvaranje
200 ml paradajza
200 ml vode
1 kašičica brašna
ulje
Priprema:
Na ulju propržite sitno seckan luk, šargarepu i beli luk. Kada luk postane staklast, dodajte slatku papriku, opran pirinač i sve začinite. Kada se sve lepo sjedini i prokrčka, sklonite sa vatre i ubacite mleveno meso i jedno jaje i sve dobro izmešajte. Vreme je za punjenje. Kada ste ih napunili i zatvorili paradajzom ili krompirom, poređajte ih u podmazan pleh, najbolje stakleni.
Za preliv izmešajte paradajz i vodu, dodajte brašno i umutite, a potom sipajte preko paprika. Sve to prelijte uljem i pokrijte folijom i stavite u rernu. Pred kraj pečenja otkrijte ih da bi se zapekle. Proces pečenja traje od 50 do 60 minuta.