Почела је сезона слава, а стомак вас мучи од МАСНЕ и ЈАКЕ хране: ЕВО како природно да ублажите горушицу, гасове и надутост
Сезона слава је време окупљања и радости, али тело често реагује на преобилне и масне оброке. У наставку доносимо неколико једноставних, традиционалних и природних метода које могу олакшати симптоме после обилне и јаке хране.
Кренула је сезона слава, време када се трпезе пуне разноврсним, често тешким и масним јелима, а домаћини и гости подједнако тешко одолевају богатој понуди.
Ипак, управо у овим данима најчешће се јавља осећај надутости, тежине у стомаку, горушица и општи дисбаланс у варењу, последица преобилних оброка и комбиновања хране на које организам није навикао. Уместо да посежемо за лековима, многи желе да најпре испробају природне начине који могу ублажити непријатности и помоћи стомаку да се смири.
Топла вода са лимуном
Иако лимун делује киселије, у телу има алкално дејство. Шоља млаке воде са мало лимуна ујутру или након оброка може ублажити горушицу и подстаћи варење.
Чај од нане
Нана је један од најчешће коришћених природних савезника против надутости и осећаја „камена у стомаку“. Топли гутљаји опуштају мишиће у стомаку и смањују непријатности.
Ђумбир за мучнину и надимање
Свеж или у облику чаја, ђумбир је познат по томе што умирује желудац и побољшава варење. Неколико танких колутића преливених врелом водом може бити сасвим довољно.
Сода бикарбона – бакин трик за тренутан мир
У малој количини, растворена у води, сода бикарбона може привремено да ублажи горушицу. Ипак, треба је користити умерено и не пречесто.
Јогурт или кисело млеко после масног оброка
Ферментисани млечни производи могу вратити равнотежу у цревима и умирити желудац након преобилних оброка.
Лагана шетња уместо одмора на каучу
Кратка, лагана шетња од 10–15 минута поспешује варење много ефикасније него лежање, које често само погорша горушицу.