Ево како да направите ДОМАЋИ ЏЕМ од грожђа БЕЗ ШЕЋЕРА, укусан, природан, здрав - права ЗИМНИЦА, савршен за доручак, палачинке и као НАМАЗ на хлеб, једноставан, брз, домаћи рецепт који воли цела породица и враћа мирис детињства
Црно грожђе богато је антиоксидансима попут ресвератрола, који благотворно утиче на здравље срца и мозга
Домаћи џем је увек добра идеја, нарочито ако га можете направити са врло мало или без додатог шећера. А постоји идеална намирница за то - црно грожђе. Наравно, може послужити и бело, ако је од слађе сорте, али црно грожђе има посебне предности када се користи за припрему џема, посебно оног без шећера.
Идеална намирница за џем без шећера је црно грожђе , које је богато антиоксидансима, нарочито полифенолима попут ресвератрола, који се највише налазе у кожици тамних бобица. Ресвератрол је снажан антиоксиданс за који бројна истраживања потврђују да има моћно дејство и повезује се са бројним здравственим бенефитима.
Познат је по утицају на срце и крвне судове - помаже у снижавању крвног притиска, смањује ниво холестерола и доприноси бољем кардиоваскуларном здрављу. Осим тога, ресвератрол може побољшати проток крви у мозгу, што подржава когнитивне функције и успорава ментално пропадање повезано са старењем.
Иако се шећер у класичним рецептима за џем користи не само ради слаткоће, већ и као природни конзерванс, он није неопходан да би џем био укусан и постојан. Грожђе је само по себи веома слатко воће, посебно када је добро зрело, па додатни заслађивачи често нису потребни.
Правилним избором сорте, попут муската, плавца или других ароматичних и зрелих бобица, џем од грожђа може имати пун и богат укус без иједног грама шећера. Истина, овакав џем се нешто брже квари јер нема заштитну слаткоћу, али уз добро стерилизоване тегле и чување у фрижидеру тај проблем се лако решава.
Ако се потрудите да скувате џем од црног грожђа, а нарочито ако имате обичај да правите домаћи хлеб или купујете квалитетнији - можете бити сигурни да ћете имати све што вам треба за здрав, хранљив и укусан доручак. И то без засићених масноћа, транс масти и великих количина шећера, којима су препуне индустријске посластице из пекаре.
Џем од грожђа без шећера
Потребно је:
- 1,2 кг црног грожђа
- 2 кашике лимуновог сока
- 1 кашичица рендане лимунове корице
- 1 јабука
Припрема:
Грожђе оперите, одвојите бобице и уклоните коштице. Ставите у лонац и кувајте око 10 минута док бобице не попуцају и не пусте сок. По жељи додајте рендану јабуку.
Уситните смесу штапним миксером или пропасирајте, па додајте лимунов сок и корицу. Кувајте још око пола сата на средње јакој ватри, повремено мешајући, док се смеса не згусне.
Тестирајте густину тако што ћете ставити кашичицу смесе на тањирић и повући прстом или кашиком - ако остаје траг, џем је готов. Сипајте у стерилизоване тегле, добро затворите, окрените наопако на пет минута, а затим вратите у усправан положај. Када се охладе, чувајте у фрижидеру.
Србија Данас/Блиц Жена, Ирис Крџић/Пренела Ј.Ш.