ХЛЕБ из ШЕРПЕ са савршено хрскавом корицом и невероватно меканом средином - најлакши домаћи рецепт без муке и посебне опреме
Ако сте мислили да је за савршено домаћи хлеб потребна посебна опрема и године искуства, овај рецепт ће вас разуверити. Хлеб из шерпе има златно-хрскаву корицу, а унутра остаје невероватно мекан и ваздушаст – баш као из најбоље пекаре.
Тајна савршеног домаћег хлеба често је једноставнија него што мислимо. Печен у шерпи, хлеб добија идеалну влагу током печења, што му омогућава да развије хрскаву корицу, док унутрашњост остаје мека, еластична и пуна ситних рупица. Управо зато је овај начин припреме последњих година постао омиљен међу домаћицама и љубитељима домаће кухиње.
Без дугог месења, без компликованих техника и без скупих апарата – довољне су основне намирнице, мало стрпљења и добра шерпа. Резултат је хлеб који мирише на дом, остаје свеж данима и нестаје са стола брже него што се испече.
САСТОЈЦИ:
800 гр брашна тип 500
20 гр свежег квасца (то је пола коцкице) или једна кесица свежег квасца од 7 гр
1 кашичица шећера
500 мл вруће воде
1 пуна супена кашика соли
ПРИПРЕМА:
Умесите тесто варјачом, прекријте најлон кесом или ПВЦ фолијом, па оставите на топлом месту око сат времена да тесто нарасте.
Када је тесто нарасло поспите радну површину са мало брашна па благо премесите тесто. Савијајте тесто као у видеу. Преклопите га крпом и оставите да одстоји 15 минута.
За то време ви можете укључити рерну на 250 Ц и убацити посуду за печење која има поклопац. Може бити земљана или метална шерпа (водите рачуна само да нема пластике на њој). Уколико убацујете земљану посуду онда је убаците у хладну рерну па тек онда укључите на 250 Ц како не би посуда пукла већ се равномерно загревала.
Након 15 минута извадите врућу посуду и убаците тесто које је одстојало и које сте посули са мало брашна. Ножем изрежите по површини теста. Преклопите поклопце и убаците у рерну па пеците 30-35 минута.
Након тога извадите хлеб и скините поклопац. Уколико је корица бледа, смањите температуру рерне на 200 Ц па вратите хлеб без поклопца да се допече још 15-20 минута. Најбоље би било да пратите када корица лепо порумени. Када је хлеб печен извадите га и оставите да се охлади. Уживајте у укусу и пријатно!