HLEB iz ŠERPE sa savršeno hrskavom koricom i neverovatno mekanom sredinom - najlakši domaći recept bez muke i posebne opreme
Ako ste mislili da je za savršeno domaći hleb potrebna posebna oprema i godine iskustva, ovaj recept će vas razuveriti. Hleb iz šerpe ima zlatno-hrskavu koricu, a unutra ostaje neverovatno mekan i vazdušast – baš kao iz najbolje pekare.
Tajna savršenog domaćeg hleba često je jednostavnija nego što mislimo. Pečen u šerpi, hleb dobija idealnu vlagu tokom pečenja, što mu omogućava da razvije hrskavu koricu, dok unutrašnjost ostaje meka, elastična i puna sitnih rupica. Upravo zato je ovaj način pripreme poslednjih godina postao omiljen među domaćicama i ljubiteljima domaće kuhinje.
Bez dugog mesenja, bez komplikovanih tehnika i bez skupih aparata – dovoljne su osnovne namirnice, malo strpljenja i dobra šerpa. Rezultat je hleb koji miriše na dom, ostaje svež danima i nestaje sa stola brže nego što se ispeče.
SASTOJCI:
800 gr brašna tip 500
20 gr svežeg kvasca (to je pola kockice) ili jedna kesica svežeg kvasca od 7 gr
1 kašičica šećera
500 ml vruće vode
1 puna supena kašika soli
PRIPREMA:
Umesite testo varjačom, prekrijte najlon kesom ili PVC folijom, pa ostavite na toplom mestu oko sat vremena da testo naraste.
Kada je testo naraslo pospite radnu površinu sa malo brašna pa blago premesite testo. Savijajte testo kao u videu. Preklopite ga krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.
Za to vreme vi možete uključiti rernu na 250 C i ubaciti posudu za pečenje koja ima poklopac. Može biti zemljana ili metalna šerpa (vodite računa samo da nema plastike na njoj). Ukoliko ubacujete zemljanu posudu onda je ubacite u hladnu rernu pa tek onda uključite na 250 C kako ne bi posuda pukla već se ravnomerno zagrevala.
Nakon 15 minuta izvadite vruću posudu i ubacite testo koje je odstojalo i koje ste posuli sa malo brašna. Nožem izrežite po površini testa. Preklopite poklopce i ubacite u rernu pa pecite 30-35 minuta.
Nakon toga izvadite hleb i skinite poklopac. Ukoliko je korica bleda, smanjite temperaturu rerne na 200 C pa vratite hleb bez poklopca da se dopeče još 15-20 minuta. Najbolje bi bilo da pratite kada korica lepo porumeni. Kada je hleb pečen izvadite ga i ostavite da se ohladi. Uživajte u ukusu i prijatno!