Комплет лепиња из Ужица - НАЈУКУСНИЈИ доручак Балкана: Ево како да је спремите код куће и откријете тајну због које сви обожавају овај српски специјалитет
Ужичка комплет лепиња је доручак који је постао гастрономски симбол Србије. Мекана, мирисна, пуњена кајмаком и преливом од јаја и печења – ово јело се једе већ деценијама. Доносимо вам рецепт како да код куће направите најпознатију српску лепињу и уживате у укусу који је освојио цео Балкан.
Комплет лепиња из Ужица није само оброк, већ и део традиције и културе западне Србије. На пијаци у Ужицу и околним градовима, овај специјалитет се једе од раног јутра, најчешће уз јогурт или кисело млеко. Оно што комплет лепињу издваја од свих других пецива јесте тајна комбинација домаће лепиње, кајмака и преливене чаролије од јаја и меса са роштиља.
Ако сте се питали како да направите комплет лепињу код куће – доносимо детаљан рецепт, трикове и причу о њеном пореклу.
Рецепт – Комплет лепиња
1 лепиња,
2 кашике кајмака,
1 јаје,
1 непуна кутлача претопа.
Тај претоп узима се из печењаре, тачније са плеха на којем се накупљала маст током печења, било које врсте меса, углавном свињског. У Ужицу се тај претоп добија јако јефтино или бесплатно.
Пошто је овај специјалитет веома брз за припрему, саветујемо Вам да пробате да своје укућане и пријатеље изненадите за један оброк. Идеално време за његову конзумацију био би доручак, јер је калорична бомба, изврстан покретач за цео дан. За кућну варијанту припреме ово су потребни састојци:
1 лепиња
1 јаје
2 кашике кајмака
со
уље
јогурт (кефир, кисело млеко) – по жељи
Начин припреме комплет лепиње
У зависности за колико особа спремате, толико ће вам лепиња бити потребно, па се начин филовања понавља. Лепињу исеците тако да одвојите мањи горњи део који ће вам служити као поклопац. Доњи део лепиње намажите кајмаком, добро утрљајте и ножем у пар наврата на неколико места пробушите лепињу. Након тога, разбијте једно јаје (можете га пре измућкати) и лагано размутите по лепињи. По потреби и жељи додајте со. У међувремену, укључите рерну на 250 степени и оставите да се загреје.
Тепсију намажите са мало уља, убаците лепињу без поклопца и оставите нека се пече 5-10 минута. Затим, ставите остатак лепиње који представља поклопац и оставите да се пече пар минута.
Кајмак се растопио, јаје се скорило, а лепиња се пуши? То је знак, готово је.
Послужите са неким освежавајућим, хладним напитком, по могућности јогуртом.
Комплет лепиња углавном се једе рукама, врх лепиње се умаче у средину те се затим прелази на умакање спољних страна.
Историјат и занимљивости
Комплет лепиња потиче из Ужица и први пут се појавила на тезгама још педесетих година прошлог века. У почетку је била храна за раднике и ђаке, јер је била јефтина, заситна и практична. Данас је незаобилазан доручак сваког ко посети Златибор, Тару или Ужице, а често је називају и “краљицом српског фаст food-a”.
Ужичани кажу: “Ко једном проба, увек се враћа.” Чувени гастрономски сајт "Тасте Атлас" прогласио је победнички светски доручак. Комплет лепиња је најбољи доручак на свету у 2023. години. Конкуренција је приликом избора била јака, од чак 100 јела, а специјалитет из златиборског краја заузео је прво место са оценом од 4.7 — од максималних 5.