Komplet lepinja iz Užica - NAJUKUSNIJI doručak Balkana: Evo kako da je spremite kod kuće i otkrijete tajnu zbog koje svi obožavaju ovaj srpski specijalitet
Užička komplet lepinja je doručak koji je postao gastronomski simbol Srbije. Mekana, mirisna, punjena kajmakom i prelivom od jaja i pečenja – ovo jelo se jede već decenijama. Donosimo vam recept kako da kod kuće napravite najpoznatiju srpsku lepinju i uživate u ukusu koji je osvojio ceo Balkan.
Komplet lepinja iz Užica nije samo obrok, već i deo tradicije i kulture zapadne Srbije. Na pijaci u Užicu i okolnim gradovima, ovaj specijalitet se jede od ranog jutra, najčešće uz jogurt ili kiselo mleko. Ono što komplet lepinju izdvaja od svih drugih peciva jeste tajna kombinacija domaće lepinje, kajmaka i prelivene čarolije od jaja i mesa sa roštilja.
Ako ste se pitali kako da napravite komplet lepinju kod kuće – donosimo detaljan recept, trikove i priču o njenom poreklu.
Recept – Komplet lepinja
1 lepinja,
2 kašike kajmaka,
1 jaje,
1 nepuna kutlača pretopa.
Taj pretop uzima se iz pečenjare, tačnije sa pleha na kojem se nakupljala mast tokom pečenja, bilo koje vrste mesa, uglavnom svinjskog. U Užicu se taj pretop dobija jako jeftino ili besplatno.
Pošto je ovaj specijalitet veoma brz za pripremu, savetujemo Vam da probate da svoje ukućane i prijatelje iznenadite za jedan obrok. Idealno vreme za njegovu konzumaciju bio bi doručak, jer je kalorična bomba, izvrstan pokretač za ceo dan. Za kućnu varijantu pripreme ovo su potrebni sastojci:
1 lepinja
1 jaje
2 kašike kajmaka
so
ulje
jogurt (kefir, kiselo mleko) – po želji
Način pripreme komplet lepinje
U zavisnosti za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, pa se način filovanja ponavlja. Lepinju isecite tako da odvojite manji gornji deo koji će vam služiti kao poklopac. Donji deo lepinje namažite kajmakom, dobro utrljajte i nožem u par navrata na nekoliko mesta probušite lepinju. Nakon toga, razbijte jedno jaje (možete ga pre izmućkati) i lagano razmutite po lepinji. Po potrebi i želji dodajte so. U međuvremenu, uključite rernu na 250 stepeni i ostavite da se zagreje.
Tepsiju namažite sa malo ulja, ubacite lepinju bez poklopca i ostavite neka se peče 5-10 minuta. Zatim, stavite ostatak lepinje koji predstavlja poklopac i ostavite da se peče par minuta.
Kajmak se rastopio, jaje se skorilo, a lepinja se puši? To je znak, gotovo je.
Poslužite sa nekim osvežavajućim, hladnim napitkom, po mogućnosti jogurtom.
Komplet lepinja uglavnom se jede rukama, vrh lepinje se umače u sredinu te se zatim prelazi na umakanje spoljnih strana.
Istorijat i zanimljivosti
Komplet lepinja potiče iz Užica i prvi put se pojavila na tezgama još pedesetih godina prošlog veka. U početku je bila hrana za radnike i đake, jer je bila jeftina, zasitna i praktična. Danas je nezaobilazan doručak svakog ko poseti Zlatibor, Taru ili Užice, a često je nazivaju i “kraljicom srpskog fast food-a”.
Užičani kažu: “Ko jednom proba, uvek se vraća.” Čuveni gastronomski sajt "Taste Atlas" proglasio je pobednički svetski doručak. Komplet lepinja je najbolji doručak na svetu u 2023. godini. Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4.7 — od maksimalnih 5.