Љутеница која ће одушевити сваког гурмана: Овај рецепт одузима дах, а припрема је и више него једноставна
Сви ће вас питати за рецепт.
Спремамо се полако за зимницу, а оно без чега она не може да прође јесте љутеница.
Љутеница је једно од оних јела које мирише на домаћу кухињу, традицију и љубав према једноставном начину припреме хране.
Свестраност овог специјалитета је у томе што се лако може прилагодити вашем укусу, додајући више или мање љутине. Због тога, рецепт за љутеницу можете прилагодити свом укусу.
Састојци и количина:
- 2,5 кг парадајза
- 6 љутих папричица
- 2,5 кг паприке
- 2 чена белог лука
- 1 веза першуна
- 1 лист свежег целера
- 250 мл уља
- 250 мл сирћета
- 3 кашике шећера
- 3 кашике соли
- бибер по укусу
Начин припреме:
Парадајз оперите, засеците на дну у облику крста и ставите у чинију. У шерпу ставите воду да се кува, па кад буде готова, склоните са рингле и убаците парадајз. После тога, када се бланшира, скините му кожу и исеците га на четвртине и изблендајте.
Паприку оперите, очистите од семенки, па је исеците на коцкице, а исто урадите и са љутим паприкама.
Све састојке ставите у керамичку посуду да се лепо крчка, па додајте им ситно исецкан бели лук, першун, целер, сирће, со, бибер, шећер и уље. Промешајте све, поклопите и ставите да се крчка око седам сати. После тог времена, готову љутеницу сипајте у стерилисане тегле.