ЉУТЕНИЦА рецепт - Домаћи старински пикантни намаз који гурмани обожавају: Овако се прави краљица ЗИМНИЦЕ на југу Србије
Љутеница је прави бисер домаће зимнице – пикантна, мирисна и пуна укуса који греје душу. На југу Србије овај намаз зову краљицом зимнице, а свака домаћица има своју малу тајну припреме. Оно што је сигурно јесте да овај умак од паприке и парадајза спаја свежу арому поврћа, љутину феферона и мирис белог лука у јединствену салату која се савршено слаже уз месо, сир или хлеб.
Домаћа љутеница се вековима прави у нашим крајевима, нарочито у Македонији и јужној Србији, где се сматра неизоставним делом зимнице. Иако подсећа на ајвар, љутеница је пикантнија, гушћа и интензивнијег укуса. Прави се од само неколико састојака – паприка, парадајза, феферона и зачина, али када се све сједини, настаје умак који гурмани обожавају.
Њена посебност је у томе што је једноставна за припрему, може да траје месецима ако се правилно одложи, а на трпези увек изгледа неодољиво. Доносимо вам проверени рецепт са тачним мерама и детаљним корацима, тако да ваша љутеница испадне савршено сваки пут.
Састојци за домаћу љутеницу
- 1 кг паприка
- 1 кг парадајза
- 35 г соли
- 1 главица белог лука
- 1 дл сирћета
- 30 г шећера
- 1 дл уља (зејтина)
- 4 љуте паприке (фефероне)
- Першун
Припрема
Оперите сво поврће. Парадајз засеците ножем у облику X на врху, па га прелијте врелом водом и оставите неколико минута. Ољуштите га и исеците на коцкице.
У шерпу ставите парадајз и кувајте на средњој температури око 20 минута док не испари вишак сока.
Паприке исеците на тракице, фефероне ситно насецкајте и додајте у парадајз.
Бели лук уситните и додајте заједно са сирћетом, уљем, сољу и шећером. Кувајте још 30–40 минута док смеса не постане густа.
Пред крај додајте ситно исецкан першун и све лепо промешајте.
Стерилишите тегле у рерни на 100°Ц око 10 минута. Врућу љутеницу сипајте у топле тегле, добро затворите и ушушкајте ћебетом да се природно охлади.
Овако спремљена љутеница може да стоји неколико месеци на хладном и тамном месту, а укус ће бити као тек припремљена.
Зашто је љутеница посебна?
Здравље у тегли – богата витаминима и антиоксидансима.
Аутентичан укус Балкана – пикантна и мирисна, незаобилазна на славама и породичним окупљањима.
Једноставна припрема – прави се лако, а резултат је зимница за памћење.