Мекана и сочна ПИЦА ПИТА готова за 45 минута: Сјајно предјело за ПОСНУ СЛАВСКУ трпезу!
Ако волите пицу, волећете и ову сочну питу!
Доносимо најбољи рецепт за посне пица коцке које спремамо за свега четрдесетак минута, а резултат је јело које је мекано, сочно и веома укусно. Ове пица коцке су савршен спој ваздушастог теста и богатог повртног фила, па су идеалне за доручак, ужину или као послужење за госте. Тесто обогаћујемо куркумом, која му даје лепу златножуту боју, док фил од празилука и шампињона пружа пун и заокружен укус без додатка меса.
Време припреме је око 45 минута, док је време печења између 25 и 30 минута. Количина је довољна за четири особе, а припрема је средње једноставна.
Састојци
За тесто користимо:
450 грама брашна
180 милилитара киселе воде
180 милилитара уља
једну кашичицу шећера
једну кашичицу соли
једну кашичицу сувог квасца или пола коцке свежег квасца
пола кашичице куркуме
За фил нам је потребно:
250 грама празилука
400 грама шампињона
једна кашичица соли
пола кашичице бибера
кечап
оригано
мало уља за пржење
Припрема
У већој посуди прво сједињавамо киселу воду, уље, шећер, со и квасац. Затим додајемо брашно и куркуму и месимо док не добијемо глатко и мекано тесто. Куркума тесту даје лепу боју и визуелно подсећа на тесто са јајима. Тесто покривамо и остављамо да одмори око 30 минута.
Док тесто одмара, припремамо фил. Празилук ситно сецкамо и пропржимо на мало уља док не омекша. Додајемо исецкане шампињоне и настављамо да пржимо све док не испари вишак течности. На крају фил посолимо и побиберимо по укусу, па га поделимо на три једнака дела.
Одморено тесто кратко премесимо и поделимо на четири једнака дела, која обликујемо у лоптице. Прву лоптицу разваљамо према величини плеха и пажљиво пребацимо у плех.
Премажемо је са две кашике кечапа, поспемо ориганом и распоредимо први део фила. Исти поступак понављамо са другом и трећом кором и преосталим филом. Четврту, завршну кору премажемо само кечапом и поспемо ориганом.
Формирано тесто благо избоцкамо чачкалицом, покријемо фолијом и оставимо још десетак минута да одмори. Рерну загревамо на 180 степени и пица коцке печемо између 25 и 30 минута, док не добију лепу златносмеђу боју. Након печења остављамо да се мало охладе, а затим их сечемо на коцке и служимо.