ПРЕДЈЕЛО ЗА СЛАВУ готово за 20 минута: Пробајте рецепт за ову ПОСНУ САЛАТУ од печурака и празилука - сви гости ће је памтити по сјајном укусу!
Ова посна салата је једно од оних јела које памтимо по укусу.
Кремаста је, благо пикантна и савршено избалансирана захваљујући слаткастом празилуку, сочним печуркама и ароматичном сенфу.
Најлепша је док је топла, али је једнако укусна и млака, због чега је често припремамо као топло предјело на славској трпези или као лагану вечеру.
За њену припрему потребно нам је око 25 минута, а рецепт је једноставан и погодан и за оне који немају много искуства у кухињи.
Састојци
- 2 већа празилука
- 400 г печурака (шампињони или буковаче)
- 3 кашике уља
- 1 мањи црни лук (по жељи)
- 3–4 кашике посног мајонеза
- 1 пуна кашичица сенфа (благи или средње љут)
- Со по укусу
- Млевени црни бибер по укусу
- Прстохват белог лука у праху или 1 чен ситно сецканог белог лука
- Мало лимуновог сока (по жељи)
Припрема:
Прво добро оперемо празилук и сечемо га на танке колутове или полупрстенове. Печурке очистимо и исечемо на листиће, а црни лук, уколико га користимо, ситно исецкамо.
У већем тигању загрејемо уље на средњој температури и додамо празилук и црни лук. Динстамо их пет до седам минута уз повремено мешање, водећи рачуна да празилук омекша и постане стакласт, али да не добије тамну боју.
Затим додајемо печурке и појачавамо ватру. Пржимо их док не пусте сок и док течност не испари, а печурке благо не порумене. Посолимо и побиберимо по укусу, додамо бели лук и кратко све промешамо.
Тигањ склањамо са ватре и док је поврће још топло умешамо посни мајонез и сенф, лагано мешајући док не добијемо уједначену, кремасту смесу. По жељи додамо неколико капи лимуновог сока.
Салату служимо одмах док је топла, уз парче хлеба или као део славске трпезе. Ако желимо израженији укус, можемо додати и прстохват димљене паприке, која ће јелу дати додатну дубину и арому.