Ова ПАШТЕТА ЈЕ ЗДРАВА - Можете је јести за доручак или вечеру, одлична је за децу, пуна гвожђа, селена и витамина Ц
Можете је сервирати без гриже савести, а ако сте мајстор за припрему домаћег хлеба, ужитак ће бити већи.
Представљамо вам рецепт за здраву паштету од пилеће џигерице која се сматра и најздравијим делом пилета.
Ево како се прави и шта је потребно од састојака.
Састојци:
500 г пилеће џигерице
1 црни лук
2 шаргарепе
1 чен белог лука
1 кашика павлаке
маслац
пилећи бујон
со, бибер
Џигерицу и поврће пећи у загрејаној рерни 40 минута на 200°Ц Изблендати све састојке уз додатак, једне кашике павлаке, мало бујона, коцкице маслаца, соли и бибера по укусу.
Када се све сједини у миксеру, остави се паштета у фрижидеру да се добро прохлади пре конзумације.
Утицај пилеће џигерице на здравље
У пилећој џигерици налазе се разни корисни микронутријенти, као што су:
Витамин Б12
Витамина А
Фолати
Витамин Б2
Осим наведених, пилећа џигерица садржи и следеће витамине:
Витамин Б1
Витамин Б3
Витамин Б5
Витамин Б6
Ц витамин
Комплекс витамина Б горе наведен не треба да те изненади, јер су витамини Б комплекса често присутни у производима животињског порекла. Интересантно је да се у 100 г пилеће џигерице налази довољно витамина Ц да задовољи чак 47% препорученог дневног уноса овог витамина.
То је велика предност пилеће џигерице у односу на месо које редовније једеш, а које не садржи витамин Ц. Осим витамина Ц, у пилећој џигерици могу се пронаћи још и:
Селен
Гвожђе
Фосфор
Цинк
Бакар
Додатно, витамин А у пилећој џигерици присутан је у форми која се аутоматски апсорбује у организму. Као што је познато, витамин А веома је важан за одржавање здравља очију и подизање имунитета. Са друге стране, висока концентрација селена у пилећој џигерици позитивно утиче на здравље штитне жлезде.