Ова СЛАТКА ПИТА је лепша од сваке торте: ЈЕФТИНА, а толико укусна да се нећете зауставити на само једном парчету
Неодољива посластица се спрема за свега 10 минута.
Заборавите компликоване рецепте! Брза посна пита са јабукама и орасима се спрема за само 10 минута, не кошта скоро ништа, а њена сочност је разлог зашто сви траже рецепт. Право посно благо!
Ова слатка посна пита се спрема за неколико минута, не захтева претерано кулинарско умеће и оно што је најбитније – добићете врхунски слаткиш за који ће вам сви тражити рецепт. То је старински трик наших бака: спој сочних јабука, мирисног цимета и хрскавих ораха, умотан у танке корице. Осим што је посна, ова пита је и невероватно јефтина, што је чини савршеном посластицом за сваки дан.
Састојци: Тајна је у јабуци и орасима. За ову питу вам не треба ништа необично, већ само основне намирнице које већ имате у шпајзу. Потребно вам је: једно паковање готових кора за питу (обавезно проверите да су посне) 600 г ренданих јабука 200 г млевених ораха 200 г шећера (по укусу можете смањити), два ванилин шећера, мало цимета (за интензиван мирис), 50 мл уља, 100 мл воде или киселе воде, шећер у праху за посипање
Припрема фила: Јабуке изрендати, додати шећер, ванилин шећер и цимет. Добро промешати и оставити да одстоји 5-10 минута. Ако јабуке пусте превише сока, обавезно их оцедите како вам пита не би била гњецава. Помешајте уље и воду (или киселу воду, која ће дати хрскавост) у посебној чинији, то ће бити наша течност за премазивање кора.
Кључ успеха ове пите је у правилном премазивању кора – тако се постиже хрскавост споља и сочност изнутра. Одвојити по три коре за један ролат. На прву кору ставити две кашике мешавине уља и воде, равномерно премазати четкицом. На другу кору ставити једну кашику мешавине и премазати. Трећу кору посути млевеним орасима (то ствара баријеру за влагу) па ставити 3-4 кашике фила од јабука. Одозго поново посути мало ораха. Поновити поступак док не утрошите све коре.
Увити ролате (не превише чврсто, да се не би распукли) и ставити их у плех обложен папиром за печење. Ролате премазати преосталом мешавином уља и воде. Печење и служење: Не чекајте да се охлади! Пећи око 20 до 25 минута на 180 степени, или док ролати не добију лепу, златно-смеђу боју. Иако је примамљиво одмах је јести, оставите питу да се охлади, јер ће се тек тада моћи лепо исећи, а укуси ће се сјединити. Охлађене ролате исећи на парчад и обилно посути прах шећером. Ова посна пита са јабукама и орасима је једнако укусна и наредног дана, ако је уопште остане.