ПОСНА ПАСТА која мирише на Италију: луксузно јело Емине Јаховић од једноставних састојака, пуно поврћа и витамина за зиму
Откријте како да у хладним зимским данима припремите топао, здрав и пун укуса италијански оброк – посну пасту богату поврћем, витаминима и аромама које освајају сваки тањир.
Зима је право време за топле, хранљиве и мирисне оброке који освајају и очи и непце. Емина Јаховић открива свој рецепт за посну пасту која мирише на Италију – једноставна, богата поврћем и витаминима, а опет довољно луксузна да засени чак и свечану трпезу. Овај рецепт спаја најбоље од италијанске кухиње са здравим зимским намирницама, савршено за све који посте или желе лаганији оброк.
Рецепт – Посна паста по Емине Јаховић
Састојци (за 4 особе):
300 г посне тестенине (по избору – шпагети, penne, фусили)
2 кашике маслиновог уља
1 црни лук, ситно сецкан
2 чена белог лука, ситно сецкана
1 црвена паприка, исечена на тракице
1 жута паприка, исечена на тракице
1 тиквица, исечена на колутове
200 г cherry парадајза, преполовљених
100 г броколија, подељеног на цветиће
1 шака свежег босиљка
Со и бибер по укусу
½ кашичице сувог оригана
Лимунов сок по укусу
Припрема:
Скувајте тестенину према упутству на паковању, оциједите и сачувајте мало воде од кувања.
У великој тигању загрејте маслиново уље. Додајте црни и бели лук и пропржите док не постану стакласти.
Додајте паприке, тиквицу и броколи. Пржите 5–7 минута док поврће не омекша, али остане хрскаво.
Додајте cherry парадајз, оригано, со и бибер. Кратко прокувајте да се сви укуси повежу.
Умијешајте скувану тестенину у поврће, додајте мало воде од кувања ако је потребно да паста буде сочна.
На крају додајте свеж босиљак и неколико капи лимуновог сока за освежавајући завршетак.
Послужите одмах, украшено гранчицом босиљка и додатним маслиновим уљем по жељи.
Савети Емине:
За додатни италијански шмек, можете додати и мало посног пармезана или прашка од орашастих плодова.
Овај рецепт је савршен за припрему унапред – тестенина задржава сочност и наредног дана.
Комбинујте са свежом салатом или домаћим посним хлебом за потпуни оброк.
Једноставна, брза и прелепо мирисна, посна паста Емине Јаховић доноси дух Италије у ваш тањир чак и током хладних зимских дана. Оброк богат витаминима и бојама поврћа, идеалан за све који желе здраву и луксузну зимску трпезу.