POSNA PASTA koja miriše na Italiju: luksuzno jelo Emine Jahović od jednostavnih sastojaka, puno povrća i vitamina za zimu
Otkrijte kako da u hladnim zimskim danima pripremite topao, zdrav i pun ukusa italijanski obrok – posnu pastu bogatu povrćem, vitaminima i aromama koje osvajaju svaki tanjir.
Zima je pravo vreme za tople, hranljive i mirisne obroke koji osvajaju i oči i nepce. Emina Jahović otkriva svoj recept za posnu pastu koja miriše na Italiju – jednostavna, bogata povrćem i vitaminima, a opet dovoljno luksuzna da zaseni čak i svečanu trpezu. Ovaj recept spaja najbolje od italijanske kuhinje sa zdravim zimskim namirnicama, savršeno za sve koji poste ili žele laganiji obrok.
Recept – Posna pasta po Emine Jahović
Sastojci (za 4 osobe):
300 g posne testenine (po izboru – špageti, penne, fusili)
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, sitno seckan
2 čena belog luka, sitno seckana
1 crvena paprika, isečena na trakice
1 žuta paprika, isečena na trakice
1 tikvica, isečena na kolutove
200 g cherry paradajza, prepolovljenih
100 g brokolija, podeljenog na cvetiće
1 šaka svežeg bosiljka
So i biber po ukusu
½ kašičice suvog origana
Limunov sok po ukusu
Priprema:
Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, ocijedite i sačuvajte malo vode od kuvanja.
U velikoj tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti.
Dodajte paprike, tikvicu i brokoli. Pržite 5–7 minuta dok povrće ne omekša, ali ostane hrskavo.
Dodajte cherry paradajz, origano, so i biber. Kratko prokuvajte da se svi ukusi povežu.
Umiješajte skuvanu testeninu u povrće, dodajte malo vode od kuvanja ako je potrebno da pasta bude sočna.
Na kraju dodajte svež bosiljak i nekoliko kapi limunovog soka za osvežavajući završetak.
Poslužite odmah, ukrašeno grančicom bosiljka i dodatnim maslinovim uljem po želji.
Saveti Emine:
Za dodatni italijanski šmek, možete dodati i malo posnog parmezana ili praška od orašastih plodova.
Ovaj recept je savršen za pripremu unapred – testenina zadržava sočnost i narednog dana.
Kombinujte sa svežom salatom ili domaćim posnim hlebom za potpuni obrok.
Jednostavna, brza i prelepo mirisna, posna pasta Emine Jahović donosi duh Italije u vaš tanjir čak i tokom hladnih zimskih dana. Obrok bogat vitaminima i bojama povrća, idealan za sve koji žele zdravu i luksuznu zimsku trpezu.