ПОСНЕ ВАНИЛИЦЕ које уз само 2 састојка имају посебан укус и мирис детињства - Дуже остају свеже, брзо нестају са тањира
Доносимо вам рецепт за посне ванилице које ће вам се залепити за душу. Два састојка даће им посебан укус и свежину.
Током Божићног поста многе домаћице бирају колаче који се лако праве, лепо миришу и без проблема издрже неколико дана на столу.
Посне ванилице савршено се уклапају у ту слику: нежно тесто обогаћено лимуном, ванилин-шећером и орасима даје им арому која одмах призива призоре из старих кухиња.
Када се повежу џемом од кајсија и уваљају у фини прах-шећер, претварају се у ситан колач који доноси топлину и једноставан, прави празнични укус. Овај рецепт је идеалан за све који желе да украсе трпезу класицима који никада не разочарају.
Тајна добрих ванилица крије се у два састојка: у млевеним орасима и лимуну, који у комбинацији дају предиван укус, док лимунова кора чува свежину.
Састојци:
250 г биљног маргарина
150 г прах шећера
½ лимуна (сок рендана корица)
1 кесица ванилин-шећера
50 г млевених ораха
500 г брашна
џем од кајсија
Припрема:
Пенасто умутите биљни маргарин са 130 грама шећера у праху,
Додајте сок од лимуна и изрендану корицу.
Потом додајте ванилин-шећер, брашно и млевене орахе и замесите глатко тесто.
Пребаците га на побрашњену радну површину, развуците помоћу оклагије,
Модлом или ракијском чашицом вадите ванилице и ређајте их на плех који сте обложили пек-папиром.
Пеците ванилице у рерни загрејаној на 180 степени отприлике десетак минута.
Док су још топле спајајте их џемом од кајсија, уваљајте у преостали прах-шећер и ређајте на тацну.
Србија Данас/Стил, Вукашин Ристић/Пренела Ј.Ш.