Поврће остаје шарено и крцкаво: Тајна најбоље туршије откривена
Поред тога што подсећа на топлину дома и зимску трпезу какву су припремале баке, туршија је и прави природни пробиотик. Сирће и ферментисано поврће помажу варењу, јачају имунитет и уносе неопходне витамине у организам када свеже поврће више није доступно.
Када се приближе хладнији дани, у многим домаћинствима почиње сезона зимнице. И док неки бирају ајвар или џем, једно јело заувек остаје краљица стола – добра, домаћа туршија.
Хрскава, киселкаста и мирисна, она се савршено слаже уз свако печење, подварак или кувана јела. Ипак, прави изазов је спремити је тако да поврће задржи боју, хрскавост и пун укус до пролећа.
Шта вам је потребно?
За класичну домаћу туршију користи се шарено поврће:
-
1 кг краставчића
-
1 кг шаргарепе
-
1 кг карфиола
-
1 кг паприке бабуре
-
1 кг зеленог парадајза
-
2-3 љуте папричице (по жељи)
-
неколико листова целера за арому
За прелив:
-
3 л воде
-
1 л алкохолног сирћета
-
3 кашике соли
-
5 кашика шећера
-
1 конзерванс (ако желите сигурност да туршија траје до лета)
Припрема корак по корак:
-
Поврће добро оперите и исеците на комаде – шаргарепу на штапиће, паприке на крупније парчиће, а карфиол раздвојте на цветиће.
-
У већој шерпи прокувајте воду, сирће, со и шећер док се све лепо не растопи. Оставите да се течност прохлади.
-
Стерилизоване тегле напуните поврћем, слажући шарено, да свака тегла изгледа примамљиво.
-
Прелијте све припремљеним преливом, додајте лист целера и евентуално коју љуту папричицу.
-
Добро затворите тегле, умотајте у ћебе и оставите да се постепено охладе.
Трик за хрскавост:
Ако желите да туршија задржи прави "крцкави" укус, убаците у сваку теглу по неколико зрна бибера и пар листова рена. Они не само да обогаћују арому, већ и природно чувају поврће од кварења.
Зашто је домаћа туршија незамењива?
Поред тога што подсећа на топлину дома и зимску трпезу какву су припремале баке, туршија је и прави природни пробиотик. Сирће и ферментисано поврће помажу варењу, јачају имунитет и уносе неопходне витамине у организам када свеже поврће више није доступно.