Рецепт за најлепше домаће ПАМУК КИФЛЕ које успевају свима - мекане, ваздушасте и савршено свеже данима, због једног трика нико неће веровати да нису из пекаре
Најлепше од свега је што успевају и онима који никада раније нису месили тесто, а уз један мали трик, остаће свеже и до три дана, као да су тек извађене из рерне.
Мирис свеже печених кифлица је оно што дом чини топлијим, а овај рецепт за памук кифле постао је прави хит међу домаћицама – и то с разлогом. Нису случајно добиле име „памук“ - толико су мекане, ваздушасте и лагане, да се просто топе у устима.
Најлепше од свега је што успевају и онима који никада раније нису месили тесто, а уз један мали трик, остаће свеже и до три дана, као да су тек извађене из рерне.
Састојци:
500 г брашна
250 мл млека (млаког)
100 мл јогурта
50 мл уља
1 коцкица свежег квасца (40 г) или 1 кесица сувог квасца
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
1 јаје
За премазивање:
1 жуманце
мало млека
сусам или крупна со по жељи
Припрема:
У млако млеко додајте шећер и квасац, па оставите да запени 10 минута.
У великој посуди помешајте брашно и со, па додајте надошли квасац, јогурт, уље и јаје.
Умесите мекано тесто, па га покријте крпом и оставите да нарасте око 45 минута.
Када се тесто удвостручи, премесите га и поделите на 16 делова.
Сваки део развуците у троугао и уролајте у кифлицу.
Ређајте кифлице у плех обложен папиром за печење, премажите жуманцетом и поспите сусамом.
Оставите их још 10 минута да нарасту, а затим пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 20 минута, док не порумене.
Трик због којег остају меке данима
Одмах након печења кифлице покријте кухињском крпом и оставите да одстоје бар 15 минута. Пара која остаје унутар њих чуваће сочност и мекоћу, па ће кифле и сутрадан (па и трећи дан) бити савршено ваздушасте, као да су тек испечене.