Recept za najlepše domaće PAMUK KIFLE koje uspevaju svima - mekane, vazdušaste i savršeno sveže danima, zbog jednog trika niko neće verovati da nisu iz pekare
Najlepše od svega je što uspevaju i onima koji nikada ranije nisu mesili testo, a uz jedan mali trik, ostaće sveže i do tri dana, kao da su tek izvađene iz rerne.
Miris sveže pečenih kiflica je ono što dom čini toplijim, a ovaj recept za pamuk kifle postao je pravi hit među domaćicama – i to s razlogom. Nisu slučajno dobile ime „pamuk“ - toliko su mekane, vazdušaste i lagane, da se prosto tope u ustima.
Najlepše od svega je što uspevaju i onima koji nikada ranije nisu mesili testo, a uz jedan mali trik, ostaće sveže i do tri dana, kao da su tek izvađene iz rerne.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mleka (mlakog)
100 ml jogurta
50 ml ulja
1 kockica svežeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
Za premazivanje:
1 žumance
malo mleka
susam ili krupna so po želji
Priprema:
U mlako mleko dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da zapeni 10 minuta.
U velikoj posudi pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac, jogurt, ulje i jaje.
Umesite mekano testo, pa ga pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta.
Kada se testo udvostruči, premesite ga i podelite na 16 delova.
Svaki deo razvucite u trougao i urolajte u kiflicu.
Ređajte kiflice u pleh obložen papirom za pečenje, premažite žumancetom i pospite susamom.
Ostavite ih još 10 minuta da narastu, a zatim pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
Trik zbog kojeg ostaju meke danima
Odmah nakon pečenja kiflice pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje bar 15 minuta. Para koja ostaje unutar njih čuvaće sočnost i mekoću, pa će kifle i sutradan (pa i treći dan) biti savršeno vazdušaste, kao da su tek ispečene.