Славица Роквић прави најслађу маковњачу: Рецепт за преукусну штрудлу има један тајни састојак - Ставите га у смесу и бићете одушевљени
Овај колач временом је постао део празничне традиције породице Роквић, а додатни разлог зашто је толико омиљен лежи у томе што је припрема једноставна, а састојци пажљиво бирани.
Славица Роквић је на друштвеним мрежама позната као неко ко радо дели делић породичне атмосфере, али и здраве рецепте у којима, како често истиче, њени унуци посебно уживају.
На њеном Инстаграм профилу могу се пронаћи разни савети и идеје за домаће посластице, а у време празника у дому Роквића постоји један колач који је незаобилазан и који се традиционално налази на бакином столу.
У питању је маковњача, посластица којој, према Славициним речима, њени унуци Леона, Симеон, Ангелина, Деспот и Драга једноставно не могу да одоле. Овај колач временом је постао део празничне традиције породице Роквић, а додатни разлог зашто је толико омиљен лежи у томе што је припрема једноставна, а састојци пажљиво бирани.
Славица је открила да је желела да класичну маковњачу прилагоди здравијој варијанти, а инспирацију је поделила и са својим пратиоцима:
– Хтела сам здравију варијанту маковњаче и добила прелеп колач. Као у животу. Кренемо из добре намере, околности нам промене курс пловидбе због изненадних таласа на мирном мору. Увек мора да нам буде на памети када нам живот подари кисео лимун да од њега направимо најбољу лимунаду. Ево рецепта праве маковњаче коју јако дуго правим са меким пшеничним брашном – написала је Славица, а потом детаљно навела рецепт.
Састојци:
1 путер
1/2 кг брашна (натрљати путером)
1 мали свежи квасац са шољом беле кафе топлог млека (да надође)
1 јаје 1 јаје за фил
мало шећера
нарендана кора 1 органског лимуна
500 грама млевеног мака
врело млеко
мед
рум
Припрема:
Умесити све састојке, без мака и млека, а затим добијено тесто поделити на три једнака дела.
Млевени мак (500 грама) попарити врелим млеком, водећи рачуна да смеса не буде превише ретка. Мед додати по укусу, имајући у виду да тесто није слатко, а потом додати и мало рума.
Када се фил охлади, у њега додати умућено беланце, док жуманце треба сачувати за премазивање штрудле. Тесто развити оклагијом, филовати и поновити поступак три пута. Сложену маковњачу ставити у плех и пећи око 40 минута на 200 степени.
Славица је додатно објаснила и алтернативу за оне који се одлуче за безглутенско брашно, као што она понекад ради. У том случају, како наводи, није могуће правити класичну штрудлу, већ се мали комади теста слажу у ред, затим иде фил, па поново ред теста, док се не добије слојевити колач.
– Надам се да сам успела да на најлакши могући начин пренесем рецептуру – додала је Славица Роквић.
Овај рецепт, осим што је постао породични фаворит, показује и колико Славица ужива у улози баке, али и у преношењу породичних обичаја и топлине кроз домаће, проверене посластице које окупљају најмилије за истим столом.