Slavica Rokvić pravi najslađu makovnjaču: Recept za preukusnu štrudlu ima jedan tajni sastojak - Stavite ga u smesu i bićete oduševljeni
Ovaj kolač vremenom je postao deo praznične tradicije porodice Rokvić, a dodatni razlog zašto je toliko omiljen leži u tome što je priprema jednostavna, a sastojci pažljivo birani.
Slavica Rokvić je na društvenim mrežama poznata kao neko ko rado deli delić porodične atmosfere, ali i zdrave recepte u kojima, kako često ističe, njeni unuci posebno uživaju.
Na njenom Instagram profilu mogu se pronaći razni saveti i ideje za domaće poslastice, a u vreme praznika u domu Rokvića postoji jedan kolač koji je nezaobilazan i koji se tradicionalno nalazi na bakinom stolu.
U pitanju je makovnjača, poslastica kojoj, prema Slavicinim rečima, njeni unuci Leona, Simeon, Angelina, Despot i Draga jednostavno ne mogu da odole. Ovaj kolač vremenom je postao deo praznične tradicije porodice Rokvić, a dodatni razlog zašto je toliko omiljen leži u tome što je priprema jednostavna, a sastojci pažljivo birani.
Slavica je otkrila da je želela da klasičnu makovnjaču prilagodi zdravijoj varijanti, a inspiraciju je podelila i sa svojim pratiocima:
– Htela sam zdraviju varijantu makovnjače i dobila prelep kolač. Kao u životu. Krenemo iz dobre namere, okolnosti nam promene kurs plovidbe zbog iznenadnih talasa na mirnom moru. Uvek mora da nam bude na pameti kada nam život podari kiseo limun da od njega napravimo najbolju limunadu. Evo recepta prave makovnjače koju jako dugo pravim sa mekim pšeničnim brašnom – napisala je Slavica, a potom detaljno navela recept.
Sastojci:
1 puter
1/2 kg brašna (natrljati puterom)
1 mali sveži kvasac sa šoljom bele kafe toplog mleka (da nadođe)
1 jaje + 1 jaje za fil
malo šećera
narendana kora 1 organskog limuna
500 grama mlevenog maka
vrelo mleko
med
rum
Priprema:
Umesiti sve sastojke, bez maka i mleka, a zatim dobijeno testo podeliti na tri jednaka dela.
Mleveni mak (500 grama) popariti vrelim mlekom, vodeći računa da smesa ne bude previše retka. Med dodati po ukusu, imajući u vidu da testo nije slatko, a potom dodati i malo ruma.
Kada se fil ohladi, u njega dodati umućeno belance, dok žumance treba sačuvati za premazivanje štrudle. Testo razviti oklagijom, filovati i ponoviti postupak tri puta. Složenu makovnjaču staviti u pleh i peći oko 40 minuta na 200 stepeni.
Slavica je dodatno objasnila i alternativu za one koji se odluče za bezglutensko brašno, kao što ona ponekad radi. U tom slučaju, kako navodi, nije moguće praviti klasičnu štrudlu, već se mali komadi testa slažu u red, zatim ide fil, pa ponovo red testa, dok se ne dobije slojeviti kolač.
– Nadam se da sam uspela da na najlakši mogući način prenesem recepturu – dodala je Slavica Rokvić.
Ovaj recept, osim što je postao porodični favorit, pokazuje i koliko Slavica uživa u ulozi bake, ali i u prenošenju porodičnih običaja i topline kroz domaće, proverene poslastice koje okupljaju najmilije za istim stolom.