Старинске кифлице са џемом: Неодољиви рецепт из свески наших бака ћији ће мирис и укус призвати најлепше успомене из детињства
Некада се преписивао са колена на колено а сада је време да заврши и у вашој свесци.
Овај чудан, али нимало случајан назив, најбоље описује пецива која су многи назвали брзе кифлице меке као душа.
Ако сте једни од оних који уживају у пуном укусу кифлица ваздушасте текстуре и мекоћом памука, одмах погледајте који састојци су вам потребни и како се прави тесто за домаће кифлице неодољивог укуса и мириса који мами!
Састојци:
3 шоље брашна,
1 шоља масти,
3 кашике шећера,
1 ванил шећер,
1 прашак за пециво,
на врх ножа соли,
1 шоља млека,
пекмез од шљива (или кајсија).
Напомена:
Као и сви старински колачи, мере су без ваге, односно мере су на шоље. Шоља је обична, за чај од 2-2,5 дл. У зависности од величине шоље можете добити коју кифлицу мање или више.
Млеко додајте на крају постепено у тесто по потреби. Можда ће вам бити довољно и мање од шоље млека. Ако желите уместо масти можете користити и маргарин. Маргарин и није баш по бабином рецепту, али га користите ако желите посно или веганско-вегетаријанско јело. Кифлице ће у том случају бити чвршће и жилавије. Оне са машћу и млеком се топе у устима.
Ове кифлице су обавезно биле пуњене класичним пекмезом од шљива, али ако ви желите пуните их било којим другим пекмезом или маком, нутелом, чоколадом, орасима,... пустите машти и укусу на вољу.
Припрема:
У дубљој посуди измешајте брашно и прашак за пециво. Додајте маст и утрљајте је рукама да добијете мрвичасту смесу. Додајте, шећер, ванил шећер ипостепено додајте млеко да можете да умесите чврсто тесто. Шоља млека би требала да буде довољна, али ако вам се учини да је тесто суво (зависи колико брашно упије) додајте по потреби.
Умешено тесто умотајте у најлонску фолију и оставите преко ноћи у фрижидеру да се добро охлади. Ако желите тесто можете направити и доста раније и оставити га у замрзивач. Извадите га да се одмрзне дан пре него што будете желели да правите кифлице.
Поента је да тесто пре развијања и печења буде што чвршће и хладно.
Тесто поделите на 4-5 јуфки (у зависности да ли желите ситније или крупније кифлице).
Сваку јуфку развуците у круг дебљине пар милиметара, што тање то боље. Круг од теста поделите на 12 делова.
На шири део, сваког троугла од теста, ставите по кашикицу или 1/2 кашикице пекмеза. Умотајте сваки део у кифлицу и слажите у плех са пек папиром. Да вам не би исцурио приликом мотања и печења, користите гушћи пекмез.
Рерну угрејте на 180-200°Ц (у зависности од тога како вам рерна ради). Плех са кифлицама ставите у загрејану рерну и пеците око 15 минута док кифлице не почну да жуте. Требале би да остану што блеђе.
Испечене кифлице, када се мало прохладе уваљајте или поспите прах шећером. Да ли треба да вам кажем да лако можете да испечете језик врелим пекмезом, ако не сачекате да се охладе довољно?
Теоријски ове кифлице могу да стоје доста дуго, али то је мит. Старинске кифлице у пракси никако не могу дуго да стоје, не могу да се покваре, јер врло брзо нестају.