Старински рецепт за праве ДОМАЋЕ КНЕДЛЕ са шљивама! Војвођани их зову ГОМБОЦЕ, а прави сладокусци не праве питање - посластица која успева свима
Ако сте икада пробали праве домаће кнедле са шљивама, знате да је то десерт који буди успомене и мирис дјетињства. У Војводини их зову гамбоце, а свака домаћица има свој тајни трик да тесто буде мекано као душа, а пуњење сочно и мирисно. Доносимо вам оригинални рецепт за старинске кнедле које се топе у устима и миришу на јесен.
Кнедле са шљивама или гамбоце су прави класик домаће кухиње – једноставан, а савршен спој кромпира, брашна и зрелих шљива. У давна времена, баке су их припремале у великим шерпама, док се кућом ширио мирис путера и ваниле. Данас, овај рецепт чува дух традиције и преноси се с генерације на генерацију.
Потребни састојци за домаће кнедле са шљивама:
За тесто:
400–500 г кромпира
300 г брашна
15 ком шљива
50 г путера или маргарина
2 јаја
½ кашичице соли
5 кашика гриза
1 ванилин шећер
За прелив:
250 г презли
150 г путера или маргарина
80 г шећера
1 ванилин шећер
Припрему можете погледати у видеу
Савети бака кувара:
Ако волите интензивнији укус, у сваку шљиву додајте мало цимета или млевених ораха.
Кнедле се могу посути и прах шећером непосредно пре служења.
За савршену мекоћу, кромпир обавезно кувајте у љусци и охладите га пре мешења.
Мирис детињства на тањиру:
Ове кнедле нису само десерт - оне су успомена на недељне ручкове, топле кухиње и мирис ваниле који се шири док се презле карамелизују на тигању. Било да их зовете кнедле или гамбоце, једно је сигурно - нема правог дома без овог једноставног, а раскошног слаткиша.