Напуните БУРЕ поврћем и направите најбољу домаћу ТУРШИЈУ без конзерванса - Поврће остаје хрскаво, укус савршен до пролећа
Стари рецепт за туршију никада не излази из моде! Ако волите домаћу зимницу која мирише на детињство, ово је најпроверенији начин да припремите буре пуно шареног поврћа које остаје хрскаво, кисело таман колико треба и спремно да улепша сваку зимску трпезу.
Кад крене јесен, време је да се напуни буре и замирише кућа на паприке, карфиол и зелени парадајз. Права домаћа туршија не захтева никакве конзервансе – само мало пажње и старински рецепт који се преноси с колена на колено.
За савршену туршију одаберите здраво, чврсто поврће: паприке бабуре, шаргарепу, карфиол, краставчиће, зелени парадајз, купус и пар листова целера за арому. Све добро оперите, очистите и поређајте у буре слој по слој.
Састојци за домаћу туршију
- 5 кг поврћа по избору
- 5 л воде
- 1 л сирћета 9%
- 5 кашика соли
- 13 кашика шећера
Опционо за додатни укус:
- 2 кашике бибера у зрну
- 1 кашика слачице
- Мало ловоровог лишћа
- 2 чена белог лука
Поврће је неопходно добро опрати како бисте уклонили и најситније трагове нечистоће. Препоручљиво је користити мању мекшу четку или четкицу за зубе. Темељито исперите поврће како бисте осигурали да је потпуно чисто.
Буре у којем ћете припремати туршију такође је важно добро опрати. Прво користите детерџент за судове како бисте уклонили евентуалне нечистоће и масноћу. Након тога, оперите га темељно раствором воде и сирћета како бисте осигурали хигијенско окружење за вашу туршију.
Количина поврћа се одређује према вашим потребама, а на основу тога бирате одговарајуће пластично буре. Пажљиво слажите припремљено поврће у буре како бисте напунили буре до врха.
Почните прављењем раствора од воде, сирћета, соли, шећера и винобрана. У великој посуди, комбинујте ове састојке и пажљиво мешајте док се све не потпуно отопи. Овај раствор ће дати вашој туршији савршен укус и дуготрајност. Након што сте направили раствор, пажљиво прелијте ваше припремљено поврће у буре. Потрудите се да раствор потпуно прекрије сво поврће како би се очувала његова свежина и укус током зимских месеци. Величина бурета ће одредити количину раствора коју ћете користити. Могуће је да ћете морати да дуплирате количину раствора за већа бурета како бисте осигурали да је свако поврће потпуно потопљено.
Преко туршије ставити пластични притискивач за буре, а преко њега терет који ће обезбедити да сво поврће буде добро потопљено. Раније се стављао добро опран камен, али и већа опрана напуњена флаша ће испунити задатак. Туршију је најбоље да припремати и чувати у хладном шпајзу или подруму.