Сутра је Преображење - црвено слово, а ПОСТ је обавезан: Припремите најукуснију МАНАСТИРСКУ РИБУ, похована пастрмка биће никад хрскавија и сочнија
Преображење је црвено слово и пада током Господњег поста, када верници поштују строги пост. Традиција каже да је једини дан када се сме јести риба, а најпознатија манастирска припрема укључује поховану пастрмку. Уз неколико једноставних корака, ваша риба ће бити хрскава споља, сочна унутра и прави ужитак за цео сто, а све у духу православних обичаја и постних правила.
Преображење је дан када народ верује да се треба посебно постарати о здрављу и посту. Овај црвено слово дан је савршена прилика да се припреми једноставна, а сочна риба која ће обрадовати укућане, чак и у строго постном периоду. Посна похована пастрмка може бити хрскава, ароматична и сочна, а за припрему не користи се ни јаје ни млеко.
Састојци:
- 2-3 свеже пастрмке (око 500-600 г)
- Со и бибер по укусу
- 100 г брашна додатно за поховање
- 50 г кукурузног брашна (по жељи за хрскавост)
- 150 мл хладне минералне воде
- Уље за пржење
- Лимун и свеж першун за сервирање
Припрема:
Пастрмке очистити, опрати и осушити папирним убрусом.
Посолити и побиберити по укусу.
У чинији помешати брашно и хладну минералну воду (може се додати мало кукурузног брашна за додатну хрскавост).
Рибу прво уваљати у брашно, затим умочити у смесу од воде и брашна, па поново у брашно или кукурузно брашно.
Пржити у дубоком или плитком уљу док не добије златно-хрскаву корицу, око 4-5 минута са сваке стране.
Послужити одмах, украшену кришкама лимуна и сецканим першуном.