Традиционални МАЂАРСКИ САТАРАШ по рецепту из Војводине - Поврће пуно укуса, а један састојак даје му посебан мирис коме нико не одолева
Сатараш је јело које су наше баке спремале са пуно љубави, а порекло води из мађарске кухиње. Ова витаминска бомба од поврћа идеална је као главно јело или прилог, а оно што га чини посебним јесте додатак само једног састојка који му даје препознатљив мирис и укус – ловоров лист.
Иако је сатараш једноставно јело од парадајза, паприка и лука, његов шмек зависи од начина припреме и малих тајни домаћица. У традиционалном мађарском рецепту користи се и ловоров лист, који јелу даје посебну арому и благу слаткоћу, због чега сатараш никада не досади. Осим што је укусан, сатараш је и здрав – пун је витамина, влакана и антиоксиданата, а припрема се брзо и лако.
Рецепт за традиционални мађарски сатараш
Састојци:
1 кг паприка (разних боја – црвене, зелене, жуте)
500 г парадајза (ољуштеног)
3 главице црног лука
2 чена белог лука
2 кашике уља или масти
со и бибер по укусу
1 ловоров лист (тајни састојак)
1 кашичица алеве паприке (слатке или љуте по жељи)
Припрема:
На мало уља или масти пропржите ситно сецкани црни лук док не постане стакласт.
Додајте паприку исечену на траке и динстајте док не омекша.
Убаците парадајз (prethodno ољуштен и исечен на коцкице) и пустите да се кува док вишак воде не испари.
Посолите, побиберите, додајте бели лук и ловоров лист.
Пред крај додајте алеву паприку и све заједно још мало крчкајте да се укуси сједине.
Савет домаћица:
Ако волите богатији сатараш, додајте и тиквице или патлиџан.
Послужите га уз домаћи хлеб, пиринач или месо са роштиља.
Ловоров лист обавезно извадите пре служења – његов мирис остаје у јелу и даје му посебну арому.
Зашто је сатараш добар избор?
Помаже варењу и богат је влакнима.
Лаган је и дијеталан, а опет заситан.
Пуно витамина Ц, А и антиоксиданата – јача имунитет и освежава организам.
Може се јести топао или хладан.