Волите кестење? Доносимо вам најбољи и најлакши РЕЦЕПТ ЗА КЕСТЕН ПИРЕ - традиционална посластица која ће ПРОБУДИТИ УСПОМЕНЕ ИЗ ДЕТИЊСТВА
Кестен пире је десерт за који нам нису потребне посебне прилике. Довољан је хладан дан и жеља за нечим топлим, познатим и домаћим. То је она врста посластице која не осваја само укусом, већ и осећајем сигурности и носталгије.
Мирисан, кремаст и нежан, кестен пире нас враћа у дане када су се десерти спремали полако, са пажњом и без журбе.
Правимо га од куваног и пасираног кестена, уз додатак млека или павлаке, шећера и благе ароме рума или ваниле. Најчешће га служимо са богатим слојем шлага, иако је и сам по себи пуног и заокруженог укуса.
Некада се припремао врло једноставно, ослањајући се искључиво на природну слаткоћу кестена, док данас радо експериментишемо са разним додацима.
У наставку доносимо рецепт за најбољи домаћи кестен пире, онај који увек успева.
Кухиња је домаћа, тип јела је десерт. Време припреме је око 60 минута, тежина припреме је средње лака, а количина је довољна за 4 до 6 порција.
Састојци
Користимо 500 грама куваног и ољуштеног кестена.
Потребно нам је 150 до 250 милилитара млека или слатке павлаке, у зависности од жељене густине.
Додајемо 3 до 5 кашика шећера, по укусу.
По жељи користимо 1 до 2 кашике рума.
Додајемо једну кашичицу ванилин екстракта или ванилин шећера, такође опционо.
За декорацију користимо шлаг.
Припрема
Најпре припремамо кестен. Кестење зарезујемо у облику слова X на облој страни и потапамо га у воду око сат времена. Након тога га кувамо у води 30 до 40 минута, док потпуно не омекша. Док је још топло, гулимо спољашњу љуску и пажљиво уклањамо танку унутрашњу опну.
Ољуштен кестен пасирамо. Можемо користити блендер или гњечилицу, у зависности од тога какву текстуру желимо. Пасирамо док не добијемо глатку и кремасту масу, или остављамо ситне комадиће ако волимо рустичнији изглед.
У шерпи сједињавамо кестен пире, шећер, рум и ванилу. Постепено додајемо млеко или павлаку и загревамо на лаганој ватри уз стално мешање. Грејемо само док не добијемо густу и уједначену смесу налик фином пиреу, без дугог кувања.
Склањамо са ватре и остављамо да се потпуно охлади. Како се хлади, смеса ће постајати још гушћа и пунија.
Када је кестен пире хладан, распоређујемо га у чаше или чинијице и обилно додајемо умућен шлаг. По жељи можемо украсити ренданом чоколадом, какаом или мрвицама кекса.
Савети за савршен кестен пире
Кестен увек гулимо док је топао, јер се тада унутрашња опна најлакше скида.
За здравију варијанту можемо изоставити шећер и ослонити се на природну слаткоћу кестена.
За богатији укус можемо додати отопљену чоколаду, карамел сос, сецкане орахе или лешнике.
Уместо рума можемо користити liker од поморанџе или бадема за другачију арому.