Volite kestenje? Donosimo vam najbolji i najlakši RECEPT ZA KESTEN PIRE - tradicionalna poslastica koja će PROBUDITI USPOMENE IZ DETINJSTVA
Kesten pire je desert za koji nam nisu potrebne posebne prilike. Dovoljan je hladan dan i želja za nečim toplim, poznatim i domaćim. To je ona vrsta poslastice koja ne osvaja samo ukusom, već i osećajem sigurnosti i nostalgije.
Mirisan, kremast i nežan, kesten pire nas vraća u dane kada su se deserti spremali polako, sa pažnjom i bez žurbe.
Pravimo ga od kuvanog i pasiranog kestena, uz dodatak mleka ili pavlake, šećera i blage arome ruma ili vanile. Najčešće ga služimo sa bogatim slojem šlaga, iako je i sam po sebi punog i zaokruženog ukusa.
Nekada se pripremao vrlo jednostavno, oslanjajući se isključivo na prirodnu slatkoću kestena, dok danas rado eksperimentišemo sa raznim dodacima.
U nastavku donosimo recept za najbolji domaći kesten pire, onaj koji uvek uspeva.
Kuhinja je domaća, tip jela je desert. Vreme pripreme je oko 60 minuta, težina pripreme je srednje laka, a količina je dovoljna za 4 do 6 porcija.
Sastojci
Koristimo 500 grama kuvanog i oljuštenog kestena.
Potrebno nam je 150 do 250 mililitara mleka ili slatke pavlake, u zavisnosti od željene gustine.
Dodajemo 3 do 5 kašika šećera, po ukusu.
Po želji koristimo 1 do 2 kašike ruma.
Dodajemo jednu kašičicu vanilin ekstrakta ili vanilin šećera, takođe opciono.
Za dekoraciju koristimo šlag.
Priprema
Najpre pripremamo kesten. Kestenje zarezujemo u obliku slova X na obloj strani i potapamo ga u vodu oko sat vremena. Nakon toga ga kuvamo u vodi 30 do 40 minuta, dok potpuno ne omekša. Dok je još toplo, gulimo spoljašnju ljusku i pažljivo uklanjamo tanku unutrašnju opnu.
Oljušten kesten pasiramo. Možemo koristiti blender ili gnječilicu, u zavisnosti od toga kakvu teksturu želimo. Pasiramo dok ne dobijemo glatku i kremastu masu, ili ostavljamo sitne komadiće ako volimo rustičniji izgled.
U šerpi sjedinjavamo kesten pire, šećer, rum i vanilu. Postepeno dodajemo mleko ili pavlaku i zagrevamo na laganoj vatri uz stalno mešanje. Grejemo samo dok ne dobijemo gustu i ujednačenu smesu nalik finom pireu, bez dugog kuvanja.
Sklanjamo sa vatre i ostavljamo da se potpuno ohladi. Kako se hladi, smesa će postajati još gušća i punija.
Kada je kesten pire hladan, raspoređujemo ga u čaše ili činijice i obilno dodajemo umućen šlag. Po želji možemo ukrasiti rendanom čokoladom, kakaom ili mrvicama keksa.
Saveti za savršen kesten pire
Kesten uvek gulimo dok je topao, jer se tada unutrašnja opna najlakše skida.
Za zdraviju varijantu možemo izostaviti šećer i osloniti se na prirodnu slatkoću kestena.
Za bogatiji ukus možemo dodati otopljenu čokoladu, karamel sos, seckane orahe ili lešnike.
Umesto ruma možemo koristiti liker od pomorandže ili badema za drugačiju aromu.