Овако се ПРАВИЛНО чувају јаја: Ако желите да избегнете саломонелу или кварење, морате их пажљиво складиштити
Увек се намеће питање, да ли на адекватан начин складиштимо и чувамо наше намирнице?
Међу најкоришћенијим намирницама, свакако се налазе јаја. Неки их употребљавају за доручак, неки за друге оброке, саставни су и неизбежан део готово сваког слаткиша који се прави у кућној радиности. Међутим, неретко имамо прилику да видимо да се у продавницама, нека јаја чувају у фрижидерима, а друга стоје ван истих.
Поставља се питање, када их треба држати у хладном и колико дуго могу да издрже, а да се не покваре. Сагласићемо се да је покварено јаје, саломонела која се налази на љусци истог или каква друга бактерија, врло негодна ствар по наше здравље.
Према магазину Фресхланд, свежа јаја могу се чувати у фрижидеру до месец дана, а уз правилно складиштење, овај период може бити и дужи. Ипак, не заборавите да је у тај период урачунато и време које су провела на пијаци или у продавници. Зато је важно увек проверити датум паковања.
Кувана јаја имају краћи рок трајања – могу се чувати у фрижидеру до недељу дана, док их ван фрижидера треба искористити у року од 12 сати.
Трик којим проверавате свежину јаја
Ако имате било какву сумњу у квалитет јаја, пре него што их употребите, разбијте их у засебну посуду. Ако изгледају или миришу сумњиво, боље их је бацити.
Једноставан трик за проверу свежине јаја је да их потопите у воду. Најсвежија јаја ће потонути на дно посуде, док ће она мање свежа плутати или стајати усправно у води.