Ovako se PRAVILNO čuvaju jaja: Ako želite da izbegnete salomonelu ili kvarenje, morate ih pažljivo skladištiti
Uvek se nameće pitanje, da li na adekvatan način skladištimo i čuvamo naše namirnice?
Među najkorišćenijim namirnicama, svakako se nalaze jaja. Neki ih upotrebljavaju za doručak, neki za druge obroke, sastavni su i neizbežan deo gotovo svakog slatkiša koji se pravi u kućnoj radinosti. Međutim, neretko imamo priliku da vidimo da se u prodavnicama, neka jaja čuvaju u frižiderima, a druga stoje van istih.
Postavlja se pitanje, kada ih treba držati u hladnom i koliko dugo mogu da izdrže, a da se ne pokvare. Saglasićemo se da je pokvareno jaje, salomonela koja se nalazi na ljusci istog ili kakva druga bakterija, vrlo negodna stvar po naše zdravlje.
Prema magazinu Freshland, sveža jaja mogu se čuvati u frižideru do mesec dana, a uz pravilno skladištenje, ovaj period može biti i duži. Ipak, ne zaboravite da je u taj period uračunato i vreme koje su provela na pijaci ili u prodavnici. Zato je važno uvek proveriti datum pakovanja.
Kuvana jaja imaju kraći rok trajanja – mogu se čuvati u frižideru do nedelju dana, dok ih van frižidera treba iskoristiti u roku od 12 sati.
Trik kojim proveravate svežinu jaja
Ako imate bilo kakvu sumnju u kvalitet jaja, pre nego što ih upotrebite, razbijte ih u zasebnu posudu. Ako izgledaju ili mirišu sumnjivo, bolje ih je baciti.
Jednostavan trik za proveru svežine jaja je da ih potopite u vodu. Najsvežija jaja će potonuti na dno posude, dok će ona manje sveža plutati ili stajati uspravno u vodi.