Ако имате КАМЕН у БУБРЕГУ ИЗБЕГАВАЈТЕ ОВУ НАМИРНИЦУ - Сматра се здравом, али у овом случају може направити прави колапс
Обратите пажњу у овом случају и заштитите се на време.
Ораси се од давнина употребљавају за ублажавање различитих тегоба, од слабокрвности, преко плућних обољења до цревних упала и чира на желуцу. Осим плода, лековита је и кора као и лист али и зелени плодови који се суше и мељу па се тако користе за јачање организма.
Уколико осећате умор или имате анемију, своју исхрану требало би да обогатите цинком и тамнозеленим лиснатим поврћем али и орасима који су познати по обиљу нутријената. Користе се и за припрему облога и купки које се примењују код рана и кожних обољења.
Ораси су богати влакнима и протеинима, витаминима Е, Б1, Б2, Б3, антиоксидансима, омега-3 масним киселинама па су изврсна грицкалица и идеална ужина.
Од минерала садрже гвожђе, цинк, манган, фосфор, магнезијум и калијум. Орах има дупло већу антиоксидативну моћ од било код другог орашастог воћа и нашим ћелијама пружа већу заштиту од оштећења насталих деловањем слободних радикала. Ораси такође садрже гама-токоферол, посебну врсту витамина Е која помаже у борби против рака дојке, простате и плућа.
Нутриционисти препоручују да уносимо око 70 г ораха дневно како бисмо спречили дијабетес и срчана обољења.
Одличан је за мозак и крвне судове
Ораси мозак додатно снабдевају енергијом, побољшавају когнитивне функције и смањују ризик од деменције. Стога их са правом називају "храна за мозак".
Чај од младих листова ораха користи се за чишћење крви од токсина. Такође је користан и код дијабетеса, кожних обољења и присуства паразита.
Рецепт за чај
Припрема: 2 кашичице осушеног листа ораха прелијте са 2 дл хладне воде и ставите да се кува. Када прокључа кувајте још 5 минута па оставите да одстоји 15 минута и потом процедите.
Користи се код анемије
Особама које пате од ниског хемоглобина саветује се да свакодневно једу орахе. Одлични су у комбинацији са медом и лимуном.
Биће вам потребно 1/2 кг меда, 1/2 кг насецканих или млевених ораха и један лимун. Све састојке помешајте и узимајте по једну кашичицу дневно. Ова комбинација обезбедиће вашем организму све важне минерале, витамине и здраве масноће, угљене хидрате и протеине.
Орах није здрав за све
Прекомерна конзумација ораха такође се доводи у везу са стварањем камења у бубрегу код неких људи. То је зато што су ораси богати оксалатима, а то може да допринесе настанку калцијум оксалатног камена – најчешћег типа камена у бубрегу. Из тог разлога, Натионал Институте оф Диабетес анд Дигестиве анд Kidney Дисеасес препоручује људима који су већ имали проблем са формирањем камена у бубрегу да избегавају орах.
Орахе такође треба да избегавају и све особе које имају алергију на ове орашасте плодове. Алергија на орахе може да се појави као осип на кожи, проблем са варењем или респираторни симптом као што су кашаљ и пискање. Најтежи облик алергије је анафилакса, која узрокује отежано дисање, пад крвног притиска, а понекад и смртни исход.
Алергија на орахе обично се јавља у детињству и траје током живота. За све остале, наводе нутриционисти, ораси су храна богата хранљивим материјама и добар орашасти плод који може да се укључи у било коју уравнотежену исхрану.