„Ако радите ово, РЂА ВАМ ЦЕО ОРГАНИЗАМ, а једну ствар ПОСЛЕ 50. ГОДИНЕ обавезно конзумирајте“ – тврди др Дејан Чубрило
Да ли сте икада чули за оксидативни стрес?
Оксидативни стрес је стање у организму у коме постоји неравнотежа између стварања слободних радикала и њиховог неутралисања од стране антиоксидативне заштите организма.
Проф. др Дејан Чубрило, професор физиологије на Медицинском факултету у Крагујевцу и специјалиста медицине спорта, посебно се бавио овом темом, објаснио шта је оксидативни стрес и због чега је изузетно важно што више знати о том стању.
- То је нешто што лежи испод свих болести, узрок свих болести. Оксидација је рђа и она наглашава упалу, запаљење се не види у органима, они су унутра. Али оксидативни стрес повећава старење коже, изазива смеђе флеке на рукама... то су знаци да је тело под утицајем слободних радикала који оптерећују ћелије, колаген, хрскавицу, кожу - објаснио је др Чубрило.
Такође, истакао је како превише шећера и масти утиче на наш организам.
- Ово су производи нашег метаболизма. Ако у нашем телу има превише шећера, масти, протеина, наша "фабрика" ради и преко ауспуха уклања вишак који се једноставно не може претворити у енергију. Када се томе додају ваздух, вода, зрачење, телекомуникације, све су то покретачи који потенцирају развој слободних радикала, а који изазивају болести срца, зглобова, аутоимуне болести. Испод њих лежи оксидативни стрес или "рђање" нашег тела - истакао је чувени стручњак у емисији РТС Ординација.
Доктор саветује да свако јутро почнете часом млаке, скоро топле воде са кашичицом млевене куркуме у којој се истопи и кашичица меда, ако желите да се ослободите оксидативног стреса. Саветује и разблажено јабуково сирће, али само једну врсту.
Др Чубрило је издвојио пет најважнијих антиоксиданата, а то су: алфалипоична киселина, витамин Ц, глутатион, витамин Е и конезим Q10. Зато препоручује узимање пола таблете од 500 мг витамина Ц уз сваки оброк, што је 750 мг током дана.
Алфапоинска киселина се налази у спанаћу, шпарглама, кромпиру, броколију, куваном домаћем парадајзу... Ове хранљиве материје могу да се у довољној количини унесу у организам из ових намирница.
- До 25. године наше тело производи довољно коензима Q10. Када имамо више од 50, 55 година, овај нутријент не постоји у ћелијама. Тада би га већ требало узимати два, до трипут годишње. Свако ко узима статине треба да узима коензим Q10. Они утичу на смањење количине овог коензима - каже доктор.