АМБАСАДОР ТОРТА, јефтина и једноставна припрема од основних састојака: Краљица Југословенских слаткиша која још увек влада на празничним трпезама
Посластица која није била резервисана за свакодневне прилике, већ се чувала за специјална на основу чега је и добила име "Амбасатор".
Амбасадор торта је више од слаткиша, то је права историјска икона кулинарства бивше Југославије, синоним за елеганцију, раскош и праву домаћу посластицу љубави.
Састојци
Кора
- 6 јаја
- 150 г шећера
- 200 г брашна
- 1,5 дл уља
- 3 кашике какаа
- 1/2 кесица прашка за пециво
Фил
- 5 дл млека
- 250 г шећера
- 5 кашика брашна
- 250 г маргарина
- 250 г желе бомбона или орашастих плодова
Украшавање
- 50 г тамне чоколаде за кување
За кору умутите састојке, да се све лепо сједини. Затим у обложени плех, смесу прелијте у плех за печење и пеците у рерну на 180 Ц око 40 минута.
Кору извадите из рерне и оставите да се охлади, па онда скините папир за печење.
У 3 дл млека умутите брашно за фил, а у преосталих 2 дл млека ставите 250 г шећера на шпорет да прокључа. Затим у млеко додајте размућено брашно и скувајте фил уз константо мешање.
У потпуно охлађени фил додајте 250 г умућеног маргарина и измиксајте миксером, затим кашиком умешајте 250 г насецканих желе бомбона или орашастих плодова.
Охлађену кору прережите на пола, па премажите половином фила преко прве коре, па другу половину кору ставите и опет премажите фил, а потом изрендајте чоколаду као декорацију.
Детаљније о начину припреме на видеу Бобини колачи.