AMBASADOR TORTA, jeftina i jednostavna priprema od osnovnih sastojaka: Kraljica Jugoslovenskih slatkiša koja još uvek vlada na prazničnim trpezama
Poslastica koja nije bila rezervisana za svakodnevne prilike, već se čuvala za specijalna na osnovu čega je i dobila ime "Ambasator".
Ambasador torta je više od slatkiša, to je prava istorijska ikona kulinarstva bivše Jugoslavije, sinonim za eleganciju, raskoš i pravu domaću poslasticu ljubavi.
Sastojci
Kora
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 200 g brašna
- 1,5 dl ulja
- 3 kašike kakaa
- 1/2 kesica praška za pecivo
Fil
- 5 dl mleka
- 250 g šećera
- 5 kašika brašna
- 250 g margarina
- 250 g žele bombona ili orašastih plodova
Ukrašavanje
- 50 g tamne čokolade za kuvanje
Za koru umutite sastojke, da se sve lepo sjedini. Zatim u obloženi pleh, smesu prelijte u pleh za pečenje i pecite u rernu na 180 C oko 40 minuta.
Koru izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, pa onda skinite papir za pečenje.
U 3 dl mleka umutite brašno za fil, a u preostalih 2 dl mleka stavite 250 g šećera na šporet da proključa. Zatim u mleko dodajte razmućeno brašno i skuvajte fil uz konstanto mešanje.
U potpuno ohlađeni fil dodajte 250 g umućenog margarina i izmiksajte mikserom, zatim kašikom umešajte 250 g naseckanih žele bombona ili orašastih plodova.
Ohlađenu koru prerežite na pola, pa premažite polovinom fila preko prve kore, pa drugu polovinu koru stavite i opet premažite fil, a potom izrendajte čokoladu kao dekoraciju.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Bobini kolači.