Ускршња СЛАТКА ПОГАЧА лепша је од сваког колача и торте - Мекано тесто пуњено чоколадом је посластица коју нико не пропушта
Ако поред ускршњих ђаконија желите да направите и слатку погачу, ово је прави рецепт за вас
Ускрс је празник када мирис домаће погаче буди најлепше успомене. Док се трпеза пуни традиционалним јелима, једно слатко изненађење свакоме измамљује осмех – мекана, мирисна ускршња погача пуњена чоколадом, која својим изгледом и укусом без дилеме може да стане раме уз раме са најлепшим тортама и колачима.
Ова погача је спој свега што волимо за празнике – топлине дома, слаткоће детињства и раскошног изгледа који ће задивити и госте и укућане. А иако изгледа свечано, прави се лако и увек успева!
Потребно је:
500 г брашна
8 г сувог квасца или 25 г свежег
200 мл млека
1 кашичица шећера
1 јаје и једно беланце
100 г шећера
50 мл уља
50 г путера
70-80г мини чоколадни комадићи
1 ванил шећер
Мало екстрата од ваниле
За премазивње је потребно:
1 жуманце
1 кашика млека
Припрема:
Активирајте квацас у млаком млеку, а потом додајте шећер, брашно, јаје, уље, ванилин шећер. Оставите тесто да нарасте. Када је тесто нарасло, преручите га на радну површину и умесите са уљем и маслацем. Разваљајте на радну површину па филујте комадићима чоколаде и једном кашиком шећера. Уролајте у ролат, а потом ролат исеците уздуж. Уролајте тесто у облик пужића и ставите у калуп за печење и оставите 15 минута да нарасте. Премажите тесто мешавином жуманцета и млека и пеците на тихој ватри од 160 степени Целзијуса око 45 минута.