БАКЛАВА БЕЗ КОРА с орасима укуснија од оригиналне, идеална за Лазареву суботу - Топи се у устима колико је сочна, није преслатка и зачас готова
Рецепт за баклаву без кора морате забележити, јер свако ко је буде пробао, сигурно ће вам тражити рецепт.
Баклава без кора са орасима се прави невероватно лако, те упева и оним неискусним домаћицама које не воле да проводе много времена у кухињи. Са друге стране, њеном укусу не може апсолутно нико да одоли!
А с обзиром да је пред нама слава, Лазарева субота или Врбица, која пада у време Великог поста, ова баклава је одлична идеја за славску трпезу.
Састојци:
1 кашицу млевеног лана са 3 кашице воде или пире од банане (замена за јаја)
150г шећера
12 кашика биљног млека
12 кашика уља
12 кашика пшеничног гриза
12 кашика брашна
1 прашак за пециво
200г млевених ораха
За посипање:
400г шећера
450мл воде
Припрема:
Умутити лан са шећером, додати остале састојке, па на крају млевене орахе, и лагано све сјединити, мешајући одоздо према горе.
Смесу сипати у науљен и брашном посут плех (20x25) и кашиком поравнати. Колач пећи у загрејаној рерни на 200 степени, док кора лепо не порумени.
Док се кора хлади скувати сируп - потребно је да шећер и вода прокључају. Када се кора прохладила, исеците је накоцке и добро натопите топлим сирупом. Потом ову преукусну посластицу оставите да се прохлади, па украсите млевеним орасима и спремна је за послужење!
Србија Данас/Стил, И.Б./Пренела Ј.Ш.