BAKLAVA BEZ KORA s orasima ukusnija od originalne, idealna za Lazarevu subotu - Topi se u ustima koliko je sočna, nije preslatka i začas gotova
Recept za baklavu bez kora morate zabeležiti, jer svako ko je bude probao, sigurno će vam tražiti recept.
Baklava bez kora sa orasima se pravi neverovatno lako, te upeva i onim neiskusnim domaćicama koje ne vole da provode mnogo vremena u kuhinji. Sa druge strane, njenom ukusu ne može apsolutno niko da odoli!
A s obzirom da je pred nama slava, Lazareva subota ili Vrbica, koja pada u vreme Velikog posta, ova baklava je odlična ideja za slavsku trpezu.
Sastojci:
1 kašicu mlevenog lana sa 3 kašice vode ili pire od banane (zamena za jaja)
150g šećera
12 kašika biljnog mleka
12 kašika ulja
12 kašika pšeničnog griza
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
200g mlevenih oraha
Za posipanje:
400g šećera
450ml vode
Priprema:
Umutiti lan sa šećerom, dodati ostale sastojke, pa na kraju mlevene orahe, i lagano sve sjediniti, mešajući odozdo prema gore.
Smesu sipati u nauljen i brašnom posut pleh (20x25) i kašikom poravnati. Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok kora lepo ne porumeni.
Dok se kora hladi skuvati sirup - potrebno je da šećer i voda proključaju. Kada se kora prohladila, isecite je nakocke i dobro natopite toplim sirupom. Potom ovu preukusnu poslasticu ostavite da se prohladi, pa ukrasite mlevenim orasima i spremna je za posluženje!
Srbija Danas/Stil, I.B./Prenela J.Š.