Брз ЛЕТЊИ колач са јагодама, бананама и кексом – Без печења, освежавајући и кремаст десерт готов за 20 минута
Брз и лаган колач са јагодама, бананама, пудингом и плазма кексом. Не пече се, освежава и готов је за 20 минута – идеалан за лето и вруће дане!
Тражите укусан, брз и лаган колач за вреле летње дане? Овај рецепт за освежавајући колач са јагодама, бананама и плазма кексом без печења прави је летњи хит! Припрема траје мање од 20 минута, не укључује рерну, а резултат је кремаст, воћни десерт који обожавају и деца и одрасли. Идеалан је за ненајављене госте, породичне ручкове или као лагана посластица уз кафу.
Комбинација сезонског воћа, ванилин пудинга и хрскавог кекса са богатим преливом од беле чоколаде чини овај колач неодољивим. А најбоље од свега – за припрему су вам потребни само основни састојци које вероватно већ имате код куће!
Састојци:
- 1 л млека
- 2 пудинга од ваниле
- 7 кашика шећера
- 300 г јагода
- 3 веће банане
- 200 г кекса (ломљеног)
- 200 г беле чоколаде (квалитетније)
- 100 мл слатке павлаке
Припрема:
Кување пудинга:
У шерпу сипајте 900 мл млека, додајте 7 кашика шећера и ставите на шпорет да се загреје до кључања.
У преосталих 100 мл млека размутите 2 пудинга од ваниле, па ту смесу сипајте у врело млеко и кувајте уз непрестано мешање док се не згусне.
Припрема воћа и кекса:
Јагоде оперите, очистите и исеците на половине или четвртине. Банане исеците на колутове.
Плазма кекс грубо изломите рукама или сецкалом.
Мешање:
У дубљој чинији помешајте исецкано воће и кекс, па све прелијте још топлим пудингом. Добро промешајте да се састојци сједине.
Формирање колача:
Смесу преручите у ватросталну посуду или дубљи калуп, благо поравнајте.
Припрема чоколадног прелива:
У мањој шерпици загрејте 100 мл слатке павлаке до кључања, склоните са ватре и додајте 200 г беле чоколаде изломљене на коцкице. Мешајте док се не отопи и добије глатка смеса.
Овај прелив равномерно сипајте преко колача.
Хлађење и декорација:
Оставите колач да се добро охлади у фрижидеру најмање 2 сата (идеално – преко ноћи). Пре служења украсите додатним свежим јагодама или листићима менте.
Додатни савети:
- Уместо беле чоколаде можете користити млечну или тамну, по укусу.
- Додајте мало нарендане коре лимуна у пудинг за додатну свежину.
- Одличан је и ако се сервира као чаша-десерт – слажите редом у стаклене чаше.