Домаћице, овако се ПРАВИЛНО ПРАВИ ЗАПРШКА - Многи не знају у чему лежи тајна квалитетног додатка чорбама
Скоро сви правимо запршку за чорбе, али нико правилно. У наставку детаљно описујемо како да вам запршка буде за десетку.
Иако су запршке некада биле много присутније у јелима, сада се употребљавају нешто мање, али њихова присутност није занемарљива.
Важно је знати направити добру запршку да би јело било укусније, а донело што мање штете за старије особе које конзумирају храну.
Запршка се прави од исте количине меког или полумеког брашна и масноће. За беле чорбе или умаке који захтевају светлу запршку, узима се путер, маргарин или биљна маст, док се за обичнија јела са руменом запршком може узети уље или свињска маст.
Запршка се у јело обично ставља као последњи додатак. Након ње се, евентуално, додају само лакши зачини.
Како се спрема запршка:
Загрејати у шерпи на шпорету одређену количину масноће и додати одмерену количину брашна. Када брашно почне да се пржи, запршка се пени. За белу запршку, брашно не треба дуго пржити, како би остала бела.
За обична јела, брашно се пржи док не порумени, а онда запршку треба пажљиво разредити припремљеном хладном течношћу. Да се не би направиле грудве, течност треба доливати по мало, уз непрестано мешање, све док се не добије глатка каша која се даље разређује до жељене густине. Може се употребити и врела течност, али се у том случају мора још брже мешати.
Запршку треба кувати најмање 20 минута, а за крем чорбе и умаке чак и до пола сата, како се не би осећао мирис сировог брашна.
Србија Данас/Стил/Пренела С.П.