Domaćice, ovako se PRAVILNO PRAVI ZAPRŠKA - Mnogi ne znaju u čemu leži tajna kvalitetnog dodatka čorbama
Skoro svi pravimo zapršku za čorbe, ali niko pravilno. U nastavku detaljno opisujemo kako da vam zaprška bude za desetku.
Iako su zaprške nekada bile mnogo prisutnije u jelima, sada se upotrebljavaju nešto manje, ali njihova prisutnost nije zanemarljiva.
Važno je znati napraviti dobru zapršku da bi jelo bilo ukusnije, a donelo što manje štete za starije osobe koje konzumiraju hranu.
Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast.
Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak. Nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.
Kako se sprema zaprška:
Zagrejati u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodati odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi ostala bela.
Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću. Da se ne bi napravile grudve, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine. Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.
Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.
Srbija Danas/Stil/Prenela S.P.