ДОРУЧАК Викторије Бекам ПОДСТИЧЕ КОЛАГЕН: Ова намирница ће вам продужити МЛАДОЛИК изглед - да изгледате као и позната креаторка
У случају да је нисте уврстили у свакодневу употребу, после овог текста ћете сигурно!
У последње време све чешће пратимо шта познате личности једу, посебно када је реч о здравијој исхрани и малим триковима који подстичу регенерацију тела.
Зато није изненађење што се огласио и Харвард и потврдио вредност једне намирнице коју Викторија Бекам редовно користи за подстицање производње колагена. Реч је о чија семенкама, састојку који већ годинама не излази из тренда и који воле многе познате жене, од Гвинет Палтроу до Меган Маркл.
Када бирамо храну коју ћемо уврстити у свакодневну исхрану, увек тражимо нешто што ће нашем организму донети стварну корист. Чија семенке су управо таква намирница. Иако делује да су тек недавно откривене, оне су у ствари само повремено падале у сенку.
Постале су популарне крајем седамдесетих, имале нови талас почетком деведесетих, потом поново оживеле око 2010. године, а највећи замах стекле су захваљујући друштвеним мрежама током 2020. године.
Ове ситне црно смеђе семенке потичу од биљке из породице менте и садрже импресивну количину хранљивих материја у веома малој порцији. Харвард их посебно истиче због две важне предности.
Прва се односи на колаген. Како стручњаци објашњавају, колаген је један од главних протеина у нашем телу, али се његова природна производња смањује већ око двадесет пете године живота. Зато је важно пронаћи храну која може да подржи тај процес, а чија семенке се ту одлично уклапају. Могли бисмо да кажемо да делују као храна која има ефекат сличан суплементима.
Друга предност је калцијум. Према студијама које наводи Универзитет Харвард, чија семенке су функционални састојак богат калцијумом, чак богатији од млека. Када их помешамо са обичним јогуртом, што многи већ раде за доручак, добијамо комбинацију која нашем телу пружа значајну нутритивну подршку.
Занимљиво је и то како познате личности користе чија семенке. Гвинет Палтроу, позната по љубави према здравој исхрани, често припрема пудинг од чија семенки. Најчешће их комбинује са бадемовим млеком, ванилом и јаворовим сирупом, а понекад дода и боровнице или банану.
Меган Маркл се држи једноставнијих варијанти, па најчешће користи млеко од орашастих плодова и ванилу, уз повремену дозу бобичастог воћа.
Викторија Бекам, која годинама гради имиџ жене посвећене здрављу и балансираном животу, такође обожава чија пудинг. Њена верзија је обично врло једноставна, али у њу често додаје бадеме, овас, какао и мало јаворовог сирупа, што доручак чини богатим и укусним. У њиховом лондонском дому свакодневно кува Дејвид Бекам, али чија пудинг је и даље једно од Викторијиних омиљених јела којима започиње дан.