Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИМАЈТЕ НА УМУ

МИТОВИ О ХОЛЕСТЕРОЛУ: Да ли су јаја и сланина заиста толико штетни по наше здравље?

16.05.2024. 20:52
jaja i slanina
јаја и сланина / Извор: Shutterstock

Постоји велики страх од проналажења високог нивоа холестерола. Он се сматра забрињавајућим, чак и опасним по живот. Међутим, само неколицина је заиста информисана о њему. Пажљивије смо погледали злокобни холестерол и заменили заблуде чињеницама.

Заблуда број 1: Холестерол је штетан за тело

Ако конзумирате храну богату холестеролом или имате природно висок ниво холестерола, ризик од развоја артериосклерозе је повећан. У најгорем случају, то може довести до срчаног удара, а тиме и смрти.

Чињеница број 1: Холестерол је виталан за тело

Погрешно је демонизовати холестерол уопште јер је он за нас неопходан. У ствари, наше тело - углавном јетра - сама производи холестерол. Без ове ендогене супстанце, наши органи не би функционисали како треба и наше памћење би стало. Да, чак и наше срце се састоји од десет одсто холестерола.

Заблуда број 2: Јаја и сланину треба избегавати

Уобичајени савет је да једете највише два јаја недељно јер су богата холестеролом, који би повећао ниво липида у крви и самим тим доста оптеретио наше срце. Постоје и упозорења против масних бомби као што је сланина за добробит нивоа холестерола.

Чињеница број 2: Тело може смањити сопствену производњу

Свако ко конзумира холестерол храном не мора нужно да повећа своје вредности. Наше тело има механизам који нас штити од предозирања холестеролом из јаја или сланине: када уносимо велике количине холестерола кроз храну, наше тело смањује унутрашњу производњу. Разне студије потврђују да љубитељи јаја немају веће шансе да пате од срчаних проблема или артериосклерозе од оних који одбијају јаја. Међутим, овај царте blanche не важи за људе са већ високим нивоом холестерола!

Заблуда број 3: Висок холестерол = лоше здравље

Када лекар дијагностикује висок ниво липида у крви, пацијенти су забринути и психички се припремају да купе производе са ниским садржајем холестерола и масти са полица супермаркета.

Чињеница број 3: Неке високе вредности могу спасити животе

Међутим, старији људи са повишеним нивоом липида у крви имају одлучујућу предност: у случају тровања крви (сепсе), холестерол им може спасити живот. Сепса је увек последица локалне инфекције. Ако тело не успе да ограничи ову инфекцију на место настанка – као што је отворена рана – сви витални органи ће се брзо упалити услед инвазије патогена. Студије показују да је холестерол део софистицираног одбрамбеног механизма нашег тела када је у питању тровање крви. Помаже у сузбијању сепсе и доказано је укључен у имуни систем.

Заблуда број 4: Маргарин је здравији од путера

У поређењу са маслацем са високим садржајем масти, маргарин се често сматра здравијим. Животињске масти у путеру наводно повећавају ниво холестерола и такође вас чине дебелим. Дакле, само изгледа да има смисла преферирати маргарин - зар не?

Puter
Путер / Извор: Shutterstock

Чињеница број 4: Маслац као поуздан извор енергије

Као и код јаја, приликом конзумирања путера тело прилагођава сопствену производњу уносу холестерола храном. Дугогодишња студија Универзитета Харвард у САД показала је да је исхрана веома богата путером само променила ниво масти у крви здравих људи за највише два процента. Маслац је такође важан извор енергије који брзо пуни нашу батерију током физичког или менталног напора.

Заблуда број 5: Будите опрезни са вредношћу већом од 200

Ако ваш сопствени ниво холестерола прелази 200 милиграма по децилитру крви, сматра се да је превисок и самим тим штетан по ваше здравље.

Чињеница број 5: Вредност ризика зависи од многих фактора

Не постоји универзална вредност која важи за све људе. Колико је заиста опасна вредност холестерола коју одреди лекар зависи од различитих фактора: на пример, да ли имате болести попут дијабетеса, колико вам је висок крвни притисак или колико година имате.

Није сав холестерол једнак

Поред тога, у оквиру вредности укупног холестерола, мора се направити разлика између вредности ЛДЛ и ХДЛ: ХДЛ холестерол раствара масти и транспортује их до јетре, где се прерађују. Када се масти транспортују до ћелија тела, ЛДЛ холестерол се може накупити у артеријама и затим их блокирати. Због тога је повишен ниво ХДЛ заправо пожељан, док је висок ниво ЛДЛ разлог за забринутост.