Једноставан начин да вам ПРАСЕТИНА из РЕРНЕ испадне најбоље за Ускрс - Само 1 састојак и кожица ће бити хрскава, а месо мекано
Сочно печење са хрскавом кором, коме ретко ко може да одоли, спрема се у рерни заправо веома једноставно.
Сочно печење са хрскавом кором, коме ретко ко може да одоли, спрема се у рерни заправо веома једноставно. Цака је само у температури за печење и добро одабраном парчету меса. Припрема се на следећи начин: узмите леп комад младе прасетине око три килограма, можете узети бут, ребра, плећа, шта год волите. Оперите прасеће месо и добро га осушите папирним убрусом.
Оштрим ножем засеците кожу у два смера само до масноће, како бисте добили лепу шару и коцкице. На тај начин, печење ће се лакше сећи и корица ће бити хрскава.
Прасетину добро посолите
Добро утрљајте со са свих страна и ставите припремљено месо у тепсују у коју сте насули мало масти или уља, тако да кожа буде окренута ка горе. Четкицом или руком премажите само кожу прасетине сирћетом. Киселина из сирћета ће током печења покренути разградњу масноће и добићете дивно хрскаву кожицу, а сирће се неће осетити.
Пред крај печења, ако печење није довољно румено и хрскаво, кратко појачајте рерну само да се ухвати лепа корица.
Наспите у тепсију око прасетине једну до две шоље хладне воде, у завинсости од тога колико вам је велика тепсија. Течност треба да прекрије дно тепсије, а потом ставите печење у рерну загрејану на 250 степени да се пече.
Прелијте сирћетом
Чим сте убацили печење у рерну смањите температуру на 160 степени, тако да се првих 20 минута прасетина пече на јакој ватри, а затим ће се постепено температура спуштати, преноси "Најжена".
Печење лагано пеците 5 сати. На сваких сат времена окрените месо и прелијте га пивом. Сат времена пред крај, прелијте месо сирћетом.
Готово прасеће печење оставите 30-60 минута, а затим га исеците на парчад.
Србија Данас/Стил, Вукашин Ристић/Пренела Ј.Ш.