Када не знате шта за ручак ДОМАЋЕ ЋУФТЕ у сосу су прави избор - Имамо рецепт који успева чак и онима који се не сналазе у кухињи
Данас вам из бакине кухиње представљамо рецепт за ћуфте у парадајз сосу.
Уколико сте у потрази за оброком који доноси топлину домаће кухиње и мирис свеже спремљеног ручка, феноменалне ћуфте у парадајз сосу по бакином рецепту биће управо оно што вам треба. Сочне ћуфте у богатом сосу, спремљене с пуно љубави и пажње, доносе једноставност, али и богатство укуса.
Овај ручак није само хранљив, већ је и подсвесно везан за традицију коју многи од нас чувамо. Нема потребе за компликованим припремама – уз овај рецепт, ручак је готов брзо, а цео дан је обележен уживањем у правом, домаћем укусу.
Потребно је:
300 гр млевеног меса
1 главица црног лука
4 чена белог лука
1 јаје
2 кашике презли
мало мл. паприке
мл бибер
суви зачин или со
уље
Сос:
процеђено уље од ћуфти
2 кашике брашна
200 мл куваног парадајза
300-350 мл воде
мало сувог зачина
1/2 кашичице шећера
Припрема:
Млевено месо треба још једном самлети у неком блендеру или сецку. Исецкати и лук црни и бели, додати јаје, суви зачин, паприку, бибер, презле и све лепо рукама изједначити.
Руке премазати уљем па вадити комадиће и обликовати мале ћуфтице и ређати у послужавник.
Пржити поклопљене и повремено окретати бар 30 минута. Извадити на упијајућу салвету. Уље процедити па у половину уља додати брашно па га пржити да добије крем свелу боју, сипати парадајз и воду и мешати.
Додати зачин и шећер и мешати. Сос мора да проври. Додавати воде толико да сос мора бити ређи јер кад се охлади доста згусне. Сервирати и уживати у прелепом укусу. Као прилог можете додати пире кромпир и тако добијате укусан и здрав ручак за све укућане.