Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Киселина у ГРЛУ и надутост се ЛАКО лече - Уз празнично и СЛАВСКО ПРЕЈЕДАЊЕ обавезно користите овај ДОМАЋИ напитак

01.05.2024. 08:17
Пише:
Србија Данас/Јована Шипчић
roštilj
роштиљ / Извор: Shutterstock

Празници су почели, а то значи неколико дана уживања у храни и пићу. Због овога постоји ризик од преједања, а ево шта у том случају морате урадити како бисте ублажили тегобе.

Гастроезофагеални рефлукс или рефлукс желудачног садржаја (ГЕРБ), познат и као рефлукс киселине, је чест медицински проблем који утиче на милоне људи, а понекад неки људи ни не схватају да га заправо имају.

Рефлукс желудачног садржаја може да проузрокује и друге болести. Према истраживачима, то може да погорша астму што доказује чињеница да већина астматичара има ГЕРБ.

Сезона празника и слава често доноси не само радост заједништва већ и изазов преједања, а то може резултирати печењем ждрела. Ево неколико савета како се носити са нелагодностима након обилних трпеза, чувајући здравље и уживајући у празничним радостима.

1. Хидратација

Најважнији корак након преједања је хидратација. Пијте пуно воде како бисте олакшали варење, елиминисали токсине и ублажили пецкање у ждрелу.

2. Топли напици

Природни биљни чајеви попут нане, камилице или ђумбира могу пружити олакшање. Топли напици умирују ждрело и подстичу пробаву.

3. Лаганија храна

Након оброка, бирајте лагану храну која је богата влакнима, попут воћа и поврћа. То ће помоћи у нормализацији пробаве.

čorba
чорба / Извор: Shutterstock

4. Активност и шетња

Шетња након оброка помаже у ублажавању нелагодности. Активност подстиче пробаву и помаже у смањењу осећаја тежине.

5. Минт бомбоне

Минт бомбоне могу пружити тренутно олакшање. Њихов освежавајући укус може ублажити пецкање и придонети бољем осећају у ждрелу.

6. Ледомати

Узимање коцке леда може деловати умирујуће на надражено ждрело. Лагано пустите коцку леда да се топи у устима.

7. Избегавање прекомерне соли и масноће

Смањите унос слане и масне хране, јер ови састојци могу повећати осећај нелагодности.

8. Време одмора

Нека вашем телу буде дато довољно времена да свари оброк. Одморите се и избегавајте лежање одмах након јела.

san
сан / Извор: Shutterstock

9. Консултација с лекаром

Ако симптоми печења ждрела не пролазе или се погоршавају, консултујте се с лекаром. То може бити знак озбиљнијих проблема које треба истражити.

Паметно управљајте својим оброцима током празника, уживајте у храни, али и брините о свом здрављу. Уз ове савете, ваша празнична славља могу бити укусна и пријатна.

Србија Данас/Јована Шипчић