КОЛАЧ САЋЕ СА ЦИМЕТОМ - Синестезија мириса и укуса уз коју ћете уживати у свакој прилици! Љубитељи цимета, ОВО ЈЕ ЗА ВАС
Овом преукусном колачу ни један љубитељ цимета неће моћи да одоли. Изненадите свакога ко уђе у ваш дом опијајућим слаткастим мирисом и укусом од кога стаје дах.
Да ли сте знали да је цимет, поред тога што има опојан мирис и спрецифичан укус, извор угљених хидрата, протеина и дијететских влакана?
Колач у облику саћа са циметом и сочним преливом ће вас оборити са ногу својим укусом, а поред тога ћете унети у тело и мало калцијума, гвожђа, бакра и цинка.
За саће од цимета биће потребно да прво умесите тесто, испечете га и потом прелијете кремастим преливом.
Ево састојака који ће вам бити потребни:
Састојци за тесто:
- Шоља и по топле воде = 300 мл
- 2 кашике шећера = 30 г
- Пакет квасца = 1 кашика (11 г)
- 5 кашика млека у праху = 50 г
- Пола шоље уља = 100 мл
- Кашичица прашка за пециво = 5 г
- Прстохват соли = 2 г
- 4 и по шоље брашна = 464 г
Састојци за премаз:
- 2 кашике шећера у праху
- 2 кашике цимета
- Пола кашичице какаоа (опционо)
Састојци соса од сира:
- Пола шоље крем сира = 115 г
- Шоља и по шећера у праху = 200 г
- 2 кашике путера = 45 г
- Кашичица ваниле
- 3-5 кашика млека
Припрема:
У велику чинију сипајте 300 мл млаке воде, додајте 2 кашике шећера и пакет квасца. Промешајте и оставите пар минута.
Потом додајте 5 кашика млека у праху, 100 мл уља, 4 и по шоље брашна, кашичицу прашка за пециво и прстохват соли.
Добро помешајте све састојке и потом прекријте чинију крпом док тесто не нарасте.
Када тесто нарасте, поделите га на једнаке лоптице, згњечите мало руком и у средину ставите комадић маргарина, а потом затворите тако да добијете лоптицу од теста. Поређајте лоптице у круг по округлој тепсији.
У малој чинији помешајте 2 кашике шећера у праху, 2 кашике цимета и пола кашичице какаоа (по жељи).
Поспите овај прашасти микс по саћу, тако да цео горњи део буде прекривен њиме.
Ставите тесто у претходно загрејану рерну и сачекајте да се испече.
У другој чинији миксером измутите 2 кашике путера, кашичицу ваниле, пола шоље крем сира, шољу и по шећера у праху. Додајте један по један састојак да се сви састојци лепо сједине. На крају додајте 3-5 кашика млека, тако да сами изаберете колико ће редак или густ бити прелив.
Када колач мало ,,одћути'', прелијте саће кремастим прелазом и послужите уз чинијицу џема, крем сира или додатног соса по жељи.
Пријатно!