KOLAČ SAĆE SA CIMETOM - Sinestezija mirisa i ukusa uz koju ćete uživati u svakoj prilici! Ljubitelji cimeta, OVO JE ZA VAS
Ovom preukusnom kolaču ni jedan ljubitelj cimeta neće moći da odoli. Iznenadite svakoga ko uđe u vaš dom opijajućim slatkastim mirisom i ukusom od koga staje dah.
Da li ste znali da je cimet, pored toga što ima opojan miris i sprecifičan ukus, izvor ugljenih hidrata, proteina i dijetetskih vlakana?
Kolač u obliku saća sa cimetom i sočnim prelivom će vas oboriti sa nogu svojim ukusom, a pored toga ćete uneti u telo i malo kalcijuma, gvožđa, bakra i cinka.
Za saće od cimeta biće potrebno da prvo umesite testo, ispečete ga i potom prelijete kremastim prelivom.
Evo sastojaka koji će vam biti potrebni:
Sastojci za testo:
- Šolja i po tople vode = 300 ml
- 2 kašike šećera = 30 g
- Paket kvasca = 1 kašika (11 g)
- 5 kašika mleka u prahu = 50 g
- Pola šolje ulja = 100 ml
- Kašičica praška za pecivo = 5 g
- Prstohvat soli = 2 g
- 4 i po šolje brašna = 464 g
Sastojci za premaz:
- 2 kašike šećera u prahu
- 2 kašike cimeta
- Pola kašičice kakaoa (opciono)
Sastojci sosa od sira:
- Pola šolje krem sira = 115 g
- Šolja i po šećera u prahu = 200 g
- 2 kašike putera = 45 g
- Kašičica vanile
- 3-5 kašika mleka
Priprema:
U veliku činiju sipajte 300 ml mlake vode, dodajte 2 kašike šećera i paket kvasca. Promešajte i ostavite par minuta.
Potom dodajte 5 kašika mleka u prahu, 100 ml ulja, 4 i po šolje brašna, kašičicu praška za pecivo i prstohvat soli.
Dobro pomešajte sve sastojke i potom prekrijte činiju krpom dok testo ne naraste.
Kada testo naraste, podelite ga na jednake loptice, zgnječite malo rukom i u sredinu stavite komadić margarina, a potom zatvorite tako da dobijete lopticu od testa. Poređajte loptice u krug po okrugloj tepsiji.
U maloj činiji pomešajte 2 kašike šećera u prahu, 2 kašike cimeta i pola kašičice kakaoa (po želji).
Pospite ovaj prašasti miks po saću, tako da ceo gornji deo bude prekriven njime.
Stavite testo u prethodno zagrejanu rernu i sačekajte da se ispeče.
U drugoj činiji mikserom izmutite 2 kašike putera, kašičicu vanile, pola šolje krem sira, šolju i po šećera u prahu. Dodajte jedan po jedan sastojak da se svi sastojci lepo sjedine. Na kraju dodajte 3-5 kašika mleka, tako da sami izaberete koliko će redak ili gust biti preliv.
Kada kolač malo ,,odćuti'', prelijte saće kremastim prelazom i poslužite uz činijicu džema, krem sira ili dodatnog sosa po želji.
Prijatno!