КРЕМ ЧОРБА ОД ТИКВИЦА: Летњи оброк који ћете спремити уз пар састојака - Ово је јефтин, а здрав оброк
Лагана, здрава и невероватно укусна – ова супа је прави доказ да се најбоља јела често праве од најједноставнијих састојака.
Лето је синоним за лагану и свежу храну која не оптерећује, а тиквице и млади кромпир су праве звезде сезонске кухиње. Њихова блага, али препознатљива арома чини их идеалном основом за бројна јела, али ретко када њихова једноставност долази до изражаја као у обилној и хранљивој чорби.
Квалитет и једноставност су темељ овог јела. Иако рецепт не захтева егзотичне састојке, прави избор основних састојака може значајно утицати на коначни резултат.
Кромпир: Ово је кључни тренутак када одлучујете какву чорбу желите.
За лагану чорбу са комадићима поврћа: Користите младу или било коју другу салатну сорту кромпира. Ове сорте садрже мање скроба и више влаге, због чега држе облик током кувања и неће се распасти у кашу.
За баршунасту крем чорбу: Изаберите брашнасте (скробне) сорте кромпира. Садрже више скроба, лакше се распадају када се кувају и дају чорби природну густину и свиленкасту текстуру без потребе за додавањем вештачких згушњивача.
Ароматична база: Комбинација лука и белог лука динстаних на маслиновом уљу или путеру даће чорби дубину укуса. Можете користити повртни бујон за блажу, веганску верзију, пилећи бујон за богатији укус или једноставно воду ако желите да укус поврћа буде доминантан.
Рецепт за једноставну летњу чорбу
Овај основни рецепт слави једноставност и свежину састојака, што резултира укусном чорбом у којој можете уживати за само пола сата.
1 велики жути лук, ситно исецкан
2-3 чена белог лука, пресована или ситно исецкана
500 г младог кромпира, опраног и исеченог на коцкице
2-3 средње тиквице (око 600 г), исечене на коцкице
1,5 л повртног или пилећег бујона
со и свеже млевени црни бибер по укусу
шака свежег першуна или мирођије за сервирање
Припрема
Додајте бели лук и динстајте још један минут, пазећи да не загори.
Додајте кромпир и тиквице у шерпу. Промешајте и наставите да динстате 5-7 минута, повремено мешајући, да поврће мало омекша и ослободи свој укус.
Сипајте бујон, зачините сољу и бибером. Доведите чорбу до кључања, затим смањите ватру, поклопите и крчкајте 15-20 минута, или док кромпир потпуно не омекша.
Склоните чорбу са ватре и додајте свеже сецкани першун или копар. Пробајте и зачините по потреби. Послужите топло.
Играјте се са додацима и зачинима
Додатно поврће: Можете пропржити стабљику целера заједно са црним луком за додатни укус. Пред крај кувања можете додати шаку грашка или свежег спанаћа.
Зачинско биље: Поред першуна и копра, медитеранске биљке попут босиљка, тимијана и рузмарина такође се добро слажу са овом чорбом. За мало зачина, додајте прстохват чили пахуљица.
За богатији оброк: Послужите супу са крутонима, препеченим семенкама бундеве или сунцокрета. За богатију, невегетаријанску верзију, можете је посути комадићима хрскаве сланине или мало ренданог пармезана.
Освежавајући додатак: Кашика павлаке или свежег сира непосредно пре сервирања даће чорби пријатну киселост и свежину.
Без обзира да ли се држите основног рецепта или одлучите да експериментишете, ова чорба је савршен начин да искористите дарове лета. Лагана је, здрава и невероватно укусна - прави доказ да се најбоља јела често праве од најједноставнијих састојака.
Лепота ове супе лежи у њеној свестраности. Основни рецепт можете лако надоградити и прилагодити свом укусу. Ако волите кремасте супе, једноставно их трансформишите. Када се поврће скува, пасирајте супу штапним блендером директно у лонцу док не постане глатка.
За додатну кремастстуру, умешајте мало павлаке за кување, пуномасног млека, грчког јогурта или, за веганску верзију, кокосовог или сојиног крема.
У великој шерпи загрејте маслиново уље на средњој ватри. Додајте сецкани лук и динстајте око пет минута, док не постане провидан и мекан.
Потребно је:
2 кашике маслиновог уља
Тиквице: Изаберите чврсте, сјајне, беспрекорне плодове. Нема потребе за љуштењем коре, посебно код млађих плодова, јер се у њима крије велики део влакана и витамина. Само их добро оперите и исеците.
Без обзира да ли више волите бистру чорбу са комадићима поврћа или баршунасту кремасту текстуру, чорба од тиквица и кромпира је јело које се лако прилагођава сваком укусу и прилици. Савршена је као лагани ручак у врелим данима, али и као топао оброк када летње вечери постану хладније.