Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУЛИНАРСТВО НА ВРХУНЦУ: Сарма са слатким купусом - Комбинација укуса која ће вас оставити без даха!

28.05.2023. 07:40
Пише:
Србија Данас
Sarma
Сарма / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Кулинарство има моћ да нас изненади и очара новим комбинацијама укуса.

Ова необична сарма са слатким купусом комбинује различите састојке како би створила укусно јело које подсећа на фаширане шницле. Главна звезда овог рецепта је слатки купус, који се користи као омотач за сочне пуњење од свињског и пилећег меса, зачина и пиринча. Додатак црног и белог лука, слатке паприке и суве сланине пружа богат и ароматичан укус.

Све се заједно пече у рерни са куваним парадајзом, а резултат је савршена хармонија укуса. Ова сарма је одличан избор за све љубитеље традиционалних јела са занимљивим twistom.

Ево рецепта за необичну сарму са слатким купусом:

Састојци:

  • 1 главица купуса
  • 300 г свињског млевеног меса
  • 1 пар белог пилећег меса
  • 1 главица црног лука
  • 4 чена белог лука
  • 1 кашичица слатке млевене паприке
  • Мало бибера и сувог зачина
  • 50 г опраног пиринча
  • 1 јаје
  • Уље
  • Мало суве сланине
  • 100 мл куваног парадајза
  • 100 мл воде
  • 1 парадајз, исечен на колутове
ШТА ТО НЕ МОЖЕТЕ ДА СВАРИТЕ? Тегобе са стомаком указују на дубље емоционалне проблеме

ШТА ТО НЕ МОЖЕТЕ ДА СВАРИТЕ? Тегобе са стомаком указују на дубље емоционалне проблеме

ТОПЛО-ХЛАДНЕ ИГРИЦЕ које ће вас довести до ЛУДИЛА! Припремите коцкице леда, хладну храну, врућ восак...

ТОПЛО-ХЛАДНЕ ИГРИЦЕ које ће вас довести до ЛУДИЛА! Припремите коцкице леда, хладну храну, врућ восак...

Припрема:

  1. Самељите свињско и пилеће месо, додајте сецкани црни и бели лук, слатку паприку, бибер, суви зачин, пиринач и јаје. Добро измешајте све састојке док не добијете хомогену смесу.
  2. Купусу одстраните корен и потом га попарите у кипућој води 2-3 минута како бисте олакшали одвајање листова.
  3. Одстраните коренчиће са листова купуса и увијајте сармице тако што ћете стављати смесу од меса на сваки лист и пажљиво их увијати.
  4. Редајте сармице у шерпу, а између сваког слоја можете ставити мало суве сланине.
  5. У посебној посуди помешајте кувани парадајз и воду, па прелијте преко сармица.
  6. Ставите поклопац на шерпу и ставите је у претходно загрејану рерну на 220 степени Целзијуса. Кувајте сарму око сат времена док се течност не уври и док се горњи слој не запече.
  7. Након печења, послужите сарму уз колутове парадајза.

Уживајте у припреми и дегустацији ове укусне сарме са слатким купусом.